Statele Unite indeamna Rusia sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor, in contextul in care Moscova a sistat luni livrarile de gaze.

"Uniunea Europeana a prezentat un compromis echitabil si rezonabil. (...) Cerem Rusiei sa reinitieze negocierile", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.

"Comisia Europeana colaboreaza cu ambele parti in vederea gasirii unui compromis comercial competitiv, care ar solutiona problemele legate de plati si pretul de piata" pentru gazul rus livrat Ucrainei , a adaugat Psaki.

Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, dupa esecul negocierilor si din cauza restantelor acumulate de Kiev - 4,5 miliarde de dolari.

Kievul protesteaza fata de cresterea pretului decisa de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un pret echivalent cu cel pentru Europa, dupa destituirea presedintelui Viktor Ianukovici si preluarea puterii de catre lideri prooccidentali la sfarsitul lui februarie. In "ultima sa oferta", Rusia a propus un pret de 385 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.