Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut luni Rusiei si Ucrainei sa "faca un efort" pentru a ajunge la un acord in vederea reluarii livrarilor de gaze.

"As vrea, inca o data, sa le cer celor doua tari sa faca un efort si sa se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el in cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp dupa anuntul intreruperii efective de catre Moscova a livrarilor de gaz spre Ucraina.

"Comisia joaca rolul intermediarului in aceasta problema", a declarat el, precizand ca Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este in contact cu cele doua tari si cu gigantul energetic Gazprom.

"Ne-ar placea ca Rusia sa poata accepta aceasta propunere de acord", a insistat el.

Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece.

Liderii prooccidentali ucraineni au sperat sa ajunga la un acord in ultimul minut, duminica, la Kiev, in cadrul disputei energetice cu Moscova, in timp ce tara se confrunta cu o insurgenta violenta prorusa in est.

Rusia "a redus la zero" livrarile catre Ucraina, lasand sa tranziteze doar gazele destinate tarilor europene, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, asigurand ca tara sa nu va perturba tranzitul catre Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.