Papa Francisc s-a intalnit, duminica, cu saracii, emigrantii, romii, batranii, persoanele fara domiciliu si cele cu handicap, care beneficiaza de peste 40 de ani de sprijinul Comunitatii Sant'Egidio, fondata la Roma si cu sedii in peste 70 de tari din intreaga lume,

Supranumita "mica ONU din Trastevere" - de la numele cartierului din Roma unde isi are sediul - Sant'Egidio, fondata in 1968 de un grup de studenti catolici, in jurul lui Andrea Riccardi, in prezent ministru al Integrarii si Cooperarii internationale, a devenit de-a lungul anilor un organism important in negocierile de pace si unul dintre canalele "diplomatiei din umbra" Vaticanului.

Aceasta comunitate catolica a jucat un rol esential pentru incheierea, in 1992, a unui acord de pace in Mozambic, punand astfel capat unei perioade de 16 ani de razboi civil, informeaza MEDIAFAX.

De asemenea, Sant'Egidio s-a implicat in eforturile umanitare din toata lumea, mai ales in Liban, Algeria, Burundi, Guatemala, zona Balcanilor si, mai recent, in Togo, Coasta de Fildes, Liberia, Darfour, Republica Democratica Congo si Africa Centrala.

Implicarea Comunitatii in asistarea persoanelor sarace si marginalizate a fost evidentiata, duminica, de Papa Francisc, care s-a intalnit cu toti cei care beneficiaza de ajutorul Sant'Egidio.

Papa a fost primit in piata San Callisto, din Trastevere, de fondatorul comunitatii, Andrea Riccardi, de presedintele acesteia, Marco Impagliazzo, de cardinalul Romei, Agostino Vallini si de parohul bisericii Santa Maria in Trastevere, Marco Gnavi.

Dupa ce a traversat piata Santa Maria in Trastevere, unde il asteptau sute de credinciosi, in ciuda ploii, papa a intrat in biserica, unde a intalnit persoanele ajutate de Comunitate si le-a ascultat marturiile.

Printre acestea s-au aflat o femeie in varsta de 90 de ani, un tanar somer, o persoana de etnie roma victima a rasismului, un musulman refugiat din Afghanistan, precum si arhiepiscopul siriac ortodox din Damasc, Jean Kawak, care a lansat un apel pentru pace in Siria.

Citeste si:
Dana Roba, întâlnire de coșmar cu Daniel Balaciu în instanță: „Îmi...
Dana Roba, întâlnire de...

"Continuati pe aceasta cale a rugaciunii, a saracilor si a pacii, ajutati la sporirea compasiunii in societate", a declarat papa Francisc, multumind membrilor Sant'Egidio.

La randul sau, Andrea Riccardi a afirmat ca periferiile si locuitorii acestora au ramas "orientarea Comunitatii" de la bun inceput.

Si predecesorii papei Francisc au fost oaspeti ai Comunitatii Sant'Egidio: Ioan Paul al II-lea a celebrat o mesa la Santa Maria in Trastevere pe 27 aprilie 1980, iar Benedict al XVI-lea a luat masa cu persoanele fara adapost la cantina pentru saraci a Comunitatii, pe 27 decembrie 2009.

In timpul vizitei sale, papa a purtat, de asemenea, discutii cu membrii comunitatii ebraice din Roma, care l-a invitat sa viziteze sinagoga, o invitatie pe care papa ar fi acceptat-o, potrivit presedintelui acestei comunitati, Riccardo Pacifici.

Citeste si:
Un român a vrut să agațe o prostituată la Roma și a dat peste soția sa
A vrut să agațe o prostituată...

In 1998, Comunitatea Sant'Egidio a organizat la Bucuresti intalnirea "Pacea este numele lui Dumnezeu: Dumnezeu, omul, popoarele", pentru prima data organizata de Comunitate impreuna cu Biserica Ortodoxa din Romania - intalnire care a deschis drumul pentru prima vizita a Papei Ioan Paul al II-lea intr-o tara ortodoxa, din mai 1999.

Comunitatea Sant'Egidio activeaza si in Romania, cu sedii in Bucuresti, Satu Mare si Timisoara, unde desfasoara mai multe proiecte umanitare, promovand in acelasi timp dialogul interconfesional si toleranta religioasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.