Presedintele israelian in exercitiu Shimon Peres a salutat joi formarea Guvernului palestinian de uniune nationala, delimitandu-se din nou de pozitia premierului Benjamin Netanyahu.

"Ideea (formarii) Guvernului este buna", a declarat Peres pentru postul israelian international de televiziune i24news. In varsta de 90 de ani, el urmeaza sa-si incheie mandatul la 28 iulie, dupa alegerea marti a succesorului sau, Reuven Rivlin, un nationalist cu vederi conservatoare.

"Hamasul nu face parte din Guvern si este clar ca, daca ar fi intrat in acest Guvern, nu l-ar fi sustinut nimeni", a subliniat Peres.

"Hamasul trebuie sa spuna «nu» terorismului. Sunt atat de saraci... De ce cheltuiesc atat de mult pe armament? Noi ne-am retras din (Fasia) Gaza (in 2005). Sunt liberi, independenti. De ce continua sa traga? Ce vor?", a continuat seful statului, potrivit transcrierii interviului, care va fi difuzat joi seara.

Noul Guvern palestinian a fost format in baza unui acord de reconciliere semnat la 23 aprilie intre Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP) si Hamas, cu scopul de a pune capat divizarii politice, din 2007 incoace, intre Cisiordania, in care Autoritatea palestiniana (AP) administreaza zonele autonome, si Fasia Gaza, aflata sub controlul miscarii islamiste Hamas si supusa unei blocade israeliene.

Reactia presedintelui Peres reprezinta o delimitare fata de condamnarile repetate ale lui Benjamin Netanyahu, al carui Guvern a relansat masiv colonizarea, ca represalii fata de instalarea noului Executiv palestinian. Guvernul palestinian a obtinut sustinerea neconditionata a comunitatii internationale, inclusiv a Statelor Unite, spre marea nemultumire a Israelului, care si-a acuzat aliatul american de "tradare".

Evocand esecul initiativei de pace lansate in iulie de catre secretarul de Stat american John Kerry, presedintele in exercitiu a apreciat ca "negociatorii este necesar sa fie discreti (...) si nu intr-o competitie de discursuri".

"Uneori este necesar sa fie lasate deoparte anumite lucruri. Niciunul dintre noi nu este prfect. Doua lucruri nu putem face cu ochii deschisi: dragoste si pace", a declarat Shimon Peres pentru i24news.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Intrebat despre programul nuclear iranian si amenintarile cu atacuri preventive israeliene, Peres, care se afla in dezacord cu "Bibi" si asupra acestui subiect, este de parere ca Israelul ar fi necesar sa-i "lase pe americani sa gestioneze lucrurile".

De asemenea, presedintele a confirmat ca-si ia adio de la scena politica.

"Nu ma voi intoarce in politica. Voi mobiliza intreprinderi ca sa faca lucruri importante, de exemplu sa ajute lumea araba sa ajunga in era digitala", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.