Ministrul rus de externe a apreciat joi ca avansarea rebelilor islamisti in Irak ameninta integritatea tarii si releva esecul "total" al interventiei americane si britanice in aceasta tara.

"Ceea ce se intampla in Irak este ilustrarea esecului total al aventurii pe care au angajat-o, inainte de toate, Statele Unite si Marea Britanie si asupra careia au pierdut controlul definitiv", a declarat Lavrov, citat de agentiile ruse.

"In urma cu 11 ani, presedintele Statelor Unite a anuntat victoria democratiei in Irak. De atunci, situatia s-a degradat in mod exponential", a adaugat el.

"Am avertizat de mult timp ca aventura lansata de catre americani si englezi va sfarsi rau", a continuat el, adaugand ca Moscova nu se bucura, "in prezent, ca previziunile i s-au adeverit".

"Unitatea Irakului este in discutie. Exista o explozie de terorism deoarece fortele de ocupatie nu au acordat practic nicio atentie procesului intern, nu au facut nimic pentru un dialog national", a afirmat el.

Dupa doi ani si jumatate de la retragerea trupelor americane, care au invadat Irakul in 2003, combatanti islamisti au preluat controlul asupra unei importante parti a nord-vestului tarii, in fata unei armate in deruta, si se apropie de capitala, Bagdad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.