Semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova si Uniunea Europeana nu va afecta relatiile economice cu Rusia, a declarat, joi, la Chisinau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

"Categoric nu este intentia noastra. Stiu ca au fost anumite contacte intre autoritatile de la Chisinau si cele ruse cu scopul de a explica acest lucru. Relatiile comerciale trebuie vazute ca un joc cu castig mutual. Trebuie sa separam relatiile comerciale de anumite consideratii negative", a afirmat Jose Manuel Barroso.

Declaratia intervine in conditiile in care Rusia a avertizat ca semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana risca sa complice relatiile de cooperare economica intre Moscova si Chisinau, inclusiv in cadrul Comunitatii Statelor Independente.

In replica, autoritatile din Republica Moldova au asigurat ca nu intentioneaza sa iasa din CSI si au subliniat ca doresc dezvoltarea relatiilor economice cu Rusia si dupa semnarea Acordului de Asociere cu UE. Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene a semnat, joi, la Chisinau, cu premierul Iurie Leanca, patru acorduri de finantare in valoare de peste 50 de milioane de euro. Banii urmeaza sa fie investiti in domeniile afacerilor interne, dezvoltarii zonelor rurale si in sectorul energetic.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se afla miercuri si joi intr-o vizita in Republica Moldova, in cadrul unui turneu care include si Georgia, in contextul in care cele doua tari urmeaza sa semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Republica Moldova si Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, in noiembrie anul trecut. Dupa semnare, Acordul de Asociere urmeaza sa fie ratificat de parlamentele celor 28 de state membre UE si de Parlamentul European, inainte de a intra in vigoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.