Rebelii jihadisti sunniti au preluat miercuri controlul asupra unui alt oras din Irak, avansand catre capitala Bagdad intr-o ofensiva fulgeratoare, obligand Consiliul de Securitate sa se reuneasca, joi, si Washingtonul sa ia in considerare atacuri aeriene, relateaza AFP.

Acest avans al combatantilor din cadrul organizatiei Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) in fata fortelor guvernamentale in deruta si a unei puteri siite neputincioase, a determinat aproximativ jumatate de milion de locuitori sa fuga.

Purtatorul de cuvant al SIIL, Abu Mohamed al-Adnani, le-a cerut insurgentilor sa se indrepte catre Bagdad si l-a criticat pe premierul irakian Nuri al-Maliki pentru "incompententa" sa, intr-o inregistrare audio datata miercuri si tradusa de reteaua americana de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, scrie MEDIAFAX.

De marti, combatantii islamisti - exclusi din reteaua Al-Qaida deoarece erau considerati prea radicali - au preluat controlul asupra nordului tarii, asupra celui de-al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, a provinciei Ninive din care face parte aceste si a unor sectoare din doua provincii apropiate, Kirkuk si Salaheddine, cu majoritate sunnita. Miercuri, ei controlau Tikrit, oras situat la nord de Bagdad si avansau catre capitala. Ei au incercat, fara succes insa, sa preia controlul orasului Samarra, situat la circa 100 de kilometri de Bagdad, potrivit martorilor oculari.

SIIL a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care si consulul si membri ai fortelor speciale, precum si 31 de soferi de camion turci din aceasta provincie.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se va reuni cu usile inchise incepand cu ora 11.30 (18.30 ora Romaniei) pentru a discuta despre situatia din Irak. Trimisul special al ONU in Irak, Nikolai Mladenov, va interveni prin videoconferinta.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un apel la solidaritate internationala cu Irakul. El a cerut, de asemenea, eliberarea imediata si fara conditii a circa 50 de cetateni turci luati ostatici la consulatul din Mosul.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a amenintat SIIL cu "represaliile cele mai severe" daca le va face cel mai mic rau. Iranul siit dar si Statele Unite au sprijinit Guvernul lui Nuri al-Maliki in fata "terorismului".

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

"Statele Unite vor sustine liderii irakieni in timp ce realizeaza unitatea nationala necesara pentru a castiga lupta impotriva SIIL", a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, intr-un comunicat.

Irakul a declarat oficial Statelor Unite ca este deschis ideii unor atacuri aeriene americane pentru a stavili ofensiva jihadista, a afirmat miercuri pentru AFP un oficial american, confirmand o informatie aparuta in Wall Street Journal. Administratia presedintelui Obama are in vedere mai multe optiuni pentru a ajuta Bagdadul, eventual prin intermediul unor atacuri efectuate cu avioane fara pilot, potrivit accestui oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Diplomatia americana s-a aparat ca a fost luata prin surprindere, afirmand ca si-a exprimat de mai multe luni "ingrijorarile" cu privire la "amenintarea terorista" pe care o presupune SIIL pentru intreaga regiune. In consecinta, Washingtonul "este pregatit" sa vina in ajutorul Bagdadului in fata "agresiunii" SIIL, a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, anuntand o "crestere a asistentei" americane.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Dar in niciun caz Statele Unite "nu intentioneaza" sa trimita trupe la sol in Irak, potrivit lui Psaki, dupa retragerea lor la 31 decembrie 2011, la incheierea unui angajament militar masiv american timp de opt ani.

In 2011, Bagdadul si Washingtonul nu au reusit sa ajunga la un acord privind mentinerea unui contingent american in Irak si multi s-au alarmat atunci de o eventuala intensificare a violentelor dupa plecarea americanilor. Washington a cheltuit ulterior zeci de miliarde de dolari pentru a forma si echipa forte armate irakiene, aceleasi care, in mod evident, au fugit din fata jihadistilor.

SIIL care vrea sa instaureze un stat islamic, a avertizat ca "nu va opri seria de invazii binecuvantate". Grupul controleaza deja sectoare din provincia occidentala Al-Anbar de la frontiera cu Siria. Acuzat de abuzuri in Siria, acesta detine sectoare vaste in provincia petroliera Deir Ezzor (nord-est), generand temeri privind o unire teritoriala cu nord-vestul irakian. Simbolic, grupul a difuzat miercuri pe Internet fotografii cu jihadisti care creeaza o ruta intre Siria si Irak aplatizand cu un buldozer un zid de nisip.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Neputincios si subminat de clivaje confesionale, Guvernul irakian a cerut Parlamentului, care se va reuni joi, sa declare "stare de urgenta".
Dar in fata avansului din nord al combatantilor jihadisti antrenati, militarii si politistii au demonstrat o rezistenta redusa, guvernatorul privinciei Ninive, Athil al-Nujaifi, acuzand comandantii militari ca au abandonat campul de batalie.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), "peste 500.000 de persoane s-au mutat in interiorul si in jurul Mosul", care numara in mod obisnuit doua milioane de locuitori. La 50 de kilometri de Mosul, cozi interminabile de barbati, femei si copii asteapta la un baraj kurd sa obtina permis de sejur pentru a trece in Kurdistanul autonom.

Ajunsa cu familia sa, Zahra Sherif, in varsta de 39 de ani, explica faptul ca a "parasit orasul de teama unor masacre daca armata lanseaza un asalt asupra acestuia".

Citeste si:
Armata guvernamentala siriana este pe punctul de a recuceri Ghouta...
Armata guvernamentala siriana...

In Mosul, combatantii imbracati in uniforme militare sau in tinuta neagra, cu fetele acoperite, sunt pozitionati in apropiere de banci, administratii publice si sediul Consiliului provincial, potrivit martorilor oculari.

Potrivit expertilor, SIIL este format in mare parte in Irak din fosti oficiali si membri obisnuiti ai serviciilor de securitate ale lui Saddam Hussein care s-au alaturat rebelilor dupa invazia americana din 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.