Guvernul turc islamo-conservator aplica o politica "mai represiva ca oricand" la adresa cetatenilor care-i contesta autoritatea si protejeaza "impunitatea" fortelor de ordine, acuza un raport dat publicitatii de Amnewsty International.

"La un an de la manifestatiile din Gezi, pozitia Guvernului in privinta dreptului de a manifesta pare mai represiva ca oricand", afirma Amnesty.

"In loc sa solutioneze problemele aparute in vara anului 2013, Guvernul continua sa foloseasca forta in mod abuziv pentru a interzice dreptul cetatenilor la manifestatii pasnice si nu depune nicun efort pentru a le face dreptate victimelor abuzurilor fortelor de ordine", adauga raportul Amnesty.

De asemenea, Amnesty critica recentele legi care "restrictioneaza accesul la retele sociale" si reformele privind justitia, ce au "politizat si mai mult sistemul judiciar si au redus capacitatea de a denunta abuzul Guvernului si de a apara drepturile fundamentale ale cetatenilor".

Peste 5.500 de persoane au ajuns in fata justitiei, in urma participarii la manifestatiile din iunie 2013, potrivit raportului publicat de Amnesty.

"Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP, aflat la guvernare) a ales calea intolerentei, conflictului si polarizarii. Aceasta optiune, daca se confirma, va afecta si mai mult situatia drepturilor omului in Turcia", insista Amnesty, care cere Guvernului sa-si schimbe pozitia fata de cei care critica regimul.

Raportul Amnesty este publicat la doua saptamani de la marcarea unui an de la revoltele din Gezi, care a provocat ciocniri violente intre mii de manifestanti si fortele de ordine, in special la Istanbul si Ankara.

Manifestatiile din iunie 2013 au avut loc in urma mobilizarii unor militanti ecologisti care s-au opus distrugerii Parcului Gezi, aflat in apropiere de Pieta Taksim din Istanbul.

Reprimarea violenta a manifestatiei s-a transformat intr-un protest general la adresa premierului turc Erdogan, acuzat de "autoritarism" si ca urmareste "islamizarea" Turciei. Peste 3,5 milioane de persoane au manifestat in sute de orase din Turcia in primele saptamani din iunie 2013.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.