Fostul sef al armatei Abdel Fattah el-Sisi, ales presedinte al Egiptului, si-a depus juramantul.

Maresalul in retragere a jurat "in numele lui Allah sa respecte legea si Constitutia" egiptene, in fata judecatorilor de la Curtea Constitutionala, intr-o ceremonie transmisa in direct de posturile de televiziune, transmite MEDIAFAX.

Pe cand era seful puternicei armate, el-Sisi l-a destituit si incarcerat, pe 3 iulie 2013, pe Morsi, primul presedinte ales in mod democratic in Egipt, dar care a devenit rapid nepopular, fiind acuzat, intre altele, de islamizarea societatii. Ulterior, Guvernul interimar numit si condus de facto de catre el-Sisi a operat o reprimare implacabila si sangeroasa a sustinatorilor lui Morsi, in special a confreriei islamiste Fratii Musulmani.

Confreria a obtinut victorii in toate alegerile organizate dupa indepartarea de la putere a lui Hosni Mubarak, in urma unei revolte populare, la inceputul lui 2011, dar noua putere a interzis-o si a decretat-o "organizatie terorista", in decembrie.

El-Sisi, care se bucura de un adevarat cult al personalitatii, a obtinut victoria in alegerile prezidentiale organizate pe 26, 27 si 28 mai, cu 96,9% din sufragiile exprimate, impotriva lui Hamdeen Sabbahi, liderul stangii. Rata participarii la scrutin a fost de 47,5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.