Papa Francisc i-a concediat pe cei cinci membri ai autoritatii de supraveghere financiara a Vaticanului, toti italieni din vechea garda asociata cu numeroase scandaluri financiare, si i-a inlocuit cu experti in finante din mai multe tari, printre care in premiera si o femeie.

Noul board este format din patru membri, din Elvetia, Singapore, SUA si Italia, iar printre acestia se afla pentru prima data si o femeie, a anuntat Vaticanul, potrivit Reuters.

Mandatele celor inlocuiti, toti laici din vechea garda asociata scandalurilor financiare de la Banca Vaticanului care au afectat imaginea Bisericii Catolice, ar fi trebuit sa se incheie 2016.

Papa, care a luat deja mai multe masuri pentru cresterea transparentei finantelor, s-a aflat sub presiune, inclusiv din partea partizanilor reformei din cadrul Bisericii Catolice, pentru a numi profesionisti cu experienta internationala care sa lucreze cu avocatul elvetian Rene Bruelhart, numit la conducerea autoritatii financiare pentru a reforma institutia. Surse de la Vatican au declarat ca Bruelhart intampina dificultati semnificative din partea vechiului board si a dorea ca Francisc sa numeasca in posturi profesionisti in finante.

"Bruelhart vroia un board cu care sa poata lucra si se pare ca Papa a fost de partea lui si i-a trimis la plimbare pe baietii din vechea garda", a declarat o sursa apropiata situatiei.

Noii membri ai boardului sunt Marc Odendall, administrator si consultant pentru organizatii filantropice in Elvetia, Juan C. Zarate, profesor de drept la Universitatea Harvard, Joseph Yuvaraj Pillay, fost sef al Autoritatii Monetare din Singapore si consilier al presedintelui tarii, precum si Maria Bianca Farina, sefa a doua companii de asigurari din Italia.

Papa Francisc, ales in martie 2013, a infiintat in februarie anul acesta un nou secretariat pentru economie, care ii raporteaza direct si a numit la conducerea acestuia o persoana straina de intrigile de la Vatican, cardinalul australian George Pell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.