Rusia obtine un acces la zacaminte de materii prime, in Coreea de Nord, dupa ce a anulat datoria acestei tari, a anuntat joi ministrul pentru Dezvoltarea Extremului Orient rus.

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat in mai o lege care anuleaza 90% din daroria in valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului, datand din perioada sovietica.

"Decizia anularii datoriei Coreei de Nord ne-a permis sa solutionam o serie de probleme pe care nu le puteam rezolva", a declarat Aleksandr Galuska, citat de agentia oficiala RIA Novosti.

Potrivit ministrului, Phenianul ar putea deschide Moscovei accesul la anumite zacaminte, in vederea rambursarii.

"Am studiat proiecte concrete in domeniul resurselor miniere, exploatarii zacamintelor, probleme de explorare geologica si posibilitatea (...) de a oferi companiilor ruse accesul la zacaminte de resurse miniere in Coreea de Nord", a spus el.

Potrivit agentiei Interfax, cele doua tari au ajuns la un acord prealabil asupra exploatarii comune a unui zacamant de aur.

In schimb, "partea coreeana a propus firmei ruse Severnie Priiski sa-i livreze avioane" de tip Tupolev foloste, se arata intr-un document distribuit in cursul unei reuniuni a Comisiei Rusia-Coreea de Nord, citat de Interfax. De asemenea, grupului Basic Element, holdingul oligarhului rus Oleg Deripaska, i s-a propus sa participe la reconstruirea unei centrale termice, potrivit agentiei Interfax.

In plus, Phenianul va facilita activitatea unor oameni de afaceri rusi pe teritoriul nord-coreean.

"Va fi posibila facilitarea obtinerii de vize cu intrari multiple a antrepenorilor si angajatilor intreprinderior ruse care lucreaza in Coreea de Nord", a declarat Galuska. "Investitorii si partenerii rusi vor avea acces la mijloace moderne de comunicare, Internet, telefon mobil", a adaugat el.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.