La aproape sapte mile marine (12.9 kilometri) in largul coastei Suffolk, in Marea Nordului, se afla o veche constructie, care, pentru cei mai multi, pare sa fie o platforma petroliera parasita.

HM Fort Roughs, un fort militar abandonat, reprezinta, de fapt, teritoriul celui mai mic stat din lume, Principatul Sealand.

Micronatiunea are o suprafata de 40.000 de metri patrati si o "linie de coasta" de 400 de metri. Istoria micului principat incepe in 1966, in ajunul Craciunului, cand Paddy Roy Bates, fost maior in armata britanica, a decis sa ocupe Fort Roughs, abandonat cu zece ani mai devreme. Bates intentiona sa lanseze un post de radio pirat care sa emita din afara apelor teritoriale britanice, evitand eventualele sanctiuni. Radiourile pirat care transmiteau muzica pop si rock ofereau o alternativa la programul BBC si erau la mare cautare in Anglia anilor '60. Posturile emiteau de pe vase aflate in larg sau de pe platforme ori forturi abandonate, care se aflau in apele internationale, la o distanta mai mare de trei mile marine de tarmul britanic, conform legii de atunci. Dupa ce au indepartat un alt grup care dorea sa ocupe HM Fort Roughs, Paddy Roy Bates, sotia sa Jane si copiii Michael si Penelope au parasit Anglia pentru Marea Nordului, potrivit dailymail.co.uk.

Bates a considerat ca fortul este Terra Nullius, un teritoriu al nimanui, care nu se afla sub jurisdictie britanica, din cauza distantei fata de tarm, asa ca l-a revendicat, fondand Principatul Sealand. In 1968, un vas britanic care transporta muncitori a intrat in "apele teritoriale" ale statului recent infiintat, iar "localnicii" au tras focuri de avertisment pentru a-l indeparta. In cadrul procesului care a rezultat in urma incidentului, judecatorul a decis ca fortul nu se afla sub jurisdictia autoritatilor britanice, fiind in afara apelor teritoriale. Roy Bates a tratat aceasta decizie ca pe o recunoastere de facto a independetei Principatului fata de Regatul Unit.

Zece ani mai tarziu, Alexander Achenbach, prim-ministrul micronatiunii, a pus la cale o lovitura de stat, care a esuat si a dus la incarcerarea "tradatorului" si a complicilor sai. Autoritatile britanice au refuzat sa intervina, in ciuda presiunilor din partea Germaniei, Austriei si Olandei, asa ca nemtii au trimis un diplomat care sa negocieze eliberarea. "Cetatenii" considera acest eveniment ca fiind o a doua recunoastere de facto a natiunii, care intareste statutul de tara independenta de care se bucura Principatul, scrie mediafax.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.