Presedintele american, Barack Obama, a propus, marti, la Varsovia un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, preocupata de criza ucraineana.

Aceasta "initiativa pentru a asigura Europa" trebuie aprobata de Congres. Ea trebuie sa serveasca si dezvoltarii capacitatilor tarilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia si R.Moldova, pentru a le permite sa coopereze cu Statele Unite si aliatii lor occidentali si sa-si consolideze propria aparare, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia au fost alaturi de noi", afirma comunicatul difuzat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a turneului sau european.

Daca acest plan va fi aprobat, va fi masura cea mai concreta a lui Obama de a-si reasigura aliatii din Europa de Est si de a transmite Rusiei ca Washingtonul se opune unui raspuns ferm la actiunile sale in Ucraina.

Acest plan vizeaza sa intensifice exercitiile si antrenamentul trupelor si fortelor aeriene trimise de Statele Unite in Europa. El prevede trimiterea unor experti americani in tarile est-europene, pentru pregatirea instalarii unor echipamente si ameliorarii infrastructurilor, care ar putea servi rapid NATO in caz de necesitate.

Potrivit comunicatului, planul prevede, de asemenea, o "participare crescuta" a fortelor navale americane in cadrul NATO, mobilizate in special in Marea Neagra si in Marea Baltica. Washingtonul ar putea, de asemenea, sa isi revizuiasca prezenta militara in Europa, "in functie de noile provocari la adresa securitatii acestui continent".

Totusi, acest lucru nu se va face in detrimentul "reechilibrarii" puterii americane in regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.