Rusia si-a retras majoritatea celor 40.000 de militari pe care i-a masat in apropiere de frontiera cu Ucraina, iar cei care au ramas se pregatesc sa plece, a anuntat NATO marti.

Majoritatea trupelor ruse mobilizate, evaluate la 40.000 de oameni, "s-a retras de la frontiera", a anuntat un reprezentant NATO inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii din cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

"Cateva mii de militari raman in zona, dar majoritatea unitatilor par sa se pregateasca de retragere", a adaugat el.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a indemnat Moscova sa duca la bun sfarsit "retragerea totala" a trupelor, care ar reprezenbta "o prima etapa foarte importanta" in vederea unei "dezescaladari".

Rasmussen a salutat pozitia adoptata de Statele Unite in sustinerea statelor din Europa de Est, cele mai ingrijorate de criza ucraineana. Presedintele american Barack Obama a propus marti, la Varsovia, alocarea sumei de pana la un miliard de dolari pentru mobilizara de noi forte americane - terestre, aeriene si navale - in acest tari.

"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia sunt alaturi de noi", a subliniat Casa Alba intr-un comunicat difuzat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a unui turneu european.

Ministrii reuniti pana miercuri la Bruxelles, inclusiv secretarul american Chuck Hagel, urmeaza sa "analizeze masuri comune de asigurare in vederea consolidarii" apararii aliatilor din est, ca tarile baltice si Polonia. Ei vor discuta, de asemenea, despre relatiile cu Moscova, cu care NATO si-a suspendat cooperarea practica de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.