ONU ar urma sa utilizeze mai multa tehnologie moderna, ca avioanele fara pilot, pentru a ameliora eficienta misiunilor sale de mentinere a pacii si pentru a proteja Castile Albastre.

Adresandu-se presei cu ocazia zilei internationale a Castilor Albastre, comandantul lor Herve Ladsous a subliniat ca 106 dintre acesti soldati au murit in timpul misiunii in 2013, iar alti 36 de la inceputul anului, in timp ce numarul lor a atins un record (peste 116.000, fara a include noua misiune prevazuta pentru Republica Centrafricana).

"Este clar ca nu putem continua sa lucram in secolul XXI cu instrumente datand din secolul XX", a apreciat el.

In afara de Republica Democratica Congo, unde ele sunt deja operationale, el preconizeaza trimiterea de avioane fara pilot de supraveghere in Mali, Republica Centrafricana si Sudanul de Sud.

Aceste dispozitive pot inlocui observatorii militari pentru a supraveghea un armistitiu sau pentru a avertiza un convoi umanitar in legatura cu un atac iminent, a explicat el.

"In unele cazuri, tehnologia face mai putin necesara mobilizarea atator oameni pe teren si amelioreaza rezultatele", a subliniat Ladsous.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.