Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, joi, cu omologii sai din Belarus si Kazahstan un acord pentru crearea unei Uniuni economice eurasiatice, un proiect ce ar urma sa permita reinstaurarea influentei Moscovei asupra fostelor republici sovietice, relateaza AFP.

Documentul a fost semnat de presedintele rus Vladimir Putin, cel belarus Aleksandr Lukasenko si cel kazah Nursultan Nazarbaiev la Astana, capitala Kazahstanului.

"Aceasta uniune este economica si nu afecteaza suveranitatea statelor participante", a subliniat Nazarbaiev dupa semnarea textului, transmite MEDIAFAX.

Lansata la 1 ianuarie 2015, aceasta uniune ar urma sa favorizeze o integrare aprofundata a acestor tari care din 2010 fac parte dintr-o Uniune Vamala. Armenia si Kirgizstan, alte doua foste republici sovietice, si-au anuntat intentia de a adera la aceasta uniune pana la sfarsitul anului.

In schimb, presedintele rus a fost nevoit sa se resemneze cu absenta Ucrainei, o tara cu 46 de milioane de locuitori si cu un potential industrial real, devastata de o criza fara precedent de la sfarsitul lui noiembrie, cand presedintele Viktor Ianukovici de atunci a refuzat sa semneze un Acord de Asociere cu UE.

Noul presedinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Porosenko, ales duminica, a anuntat deja ca obiectivul sau va fi intrarea Ucrainei in Uniunea Europeana, in pofida ambitiilor Moscovei, care a incercat la sfarsitul lui 2013 sa ademeneasca Kievul cu avantaje economice daca ramane in orbita sa si intra in Uniunea Vamala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.