Sase candidati si-au depus oficial candidatura pentru presedintia Israelului, a anuntat Parlamentul de la Ierusalim, care il va desemna la 10 iunie pe succesorul sefului de stat in exercitiu, Shimon Peres.

"Reuven Rivlin, Binyamin Ben Eliezer, Dalia Dorner, Meir Sheetrit, Dalia Itzik si Daniel Shechtman au prezentat listele cu cele zece semnaturi necesare din partea deputatilor in vederea scrutinului din 10 iunie", a anuntat Parlamentul israelian, intr-un comunicat.

Presedintele in exercitiu, Shimon Peres, urmeaza sa-si incheie mandatul la sfarsitul lunii iulie, cu putin timp inainte de a implini 91 de ani.

In Israel, functia de presedinte este in mare parte simbolica, iar puterea executiva revine premierului. Cu toate acestea, seful statului desemneaza, in urma alegerilor legislative, persoana responsabila cu formarea coalitiei de guvernare.

Favorit in sondaje este Reuven Rivlin, fost presedinte al Knessetului si membru al Likud, partidul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, insa acesta nu si-a anuntat sustinerea pentru Rivlin, neintelegerile dintre cei doi politicieni fiind cunoscute in Israel.

Principalul candidat este deputatul laburist Binyamin Ben Eliezer, un veteran al stangii israeliene, care a insistat, intr-un mesaj transmis la postul de radio, asupra "celor 60 de ani de activitate in slujba statului".

Deputatul centrist Meir Sheetrit, fost membru al Likud, care a emigrat din Maroc in Israel in copilarie, a declarat, la randul sau, ca, daca cineva i-ar fi spus in urma cu 50 de ani ca va deveni deputat, sef de cabinet in Guvern si candidat la presedintia tarii, "nu ar fi crezut niciodata".

La randul sau, Dalia Itzik a fost presedinte al Knessetului in 2006 si a asigurat interimatul la presedintia Israelului cand predecesorul lui Shimon Peres, Moshe Katsav, implicat intr-un scandal de viol, a fost suspendat din functie.

"Este momentul ca, dupa 65 de ani si noua presedinti, sa avem o femeie presedinte", a afirmat deputatul laburist.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Doi dintre cei sase candidati nu provin din Parlamentul israelian: fostul judecator al Curtii Supreme, Dalia Dorner, si laureatul Premiului Nobel pentru chimie in 2011, Daniel Shechtman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.