Concentratiile lunare de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera, responsabil pentru incalzirea climei, au depasit pentru prima oara, in aprilie, pragul de 400 ppm (parti pe milion) in emisfera nordica, a anuntat marti Organizatia meteorologica mondiala (OMM).

Acest prag este considerat cu "o incarcatura simbolica extrem de mare in plan stiintific", a indicat aceasta agentie afiliata ONU, cu sediul la Geneva, iar faptul ca "a fost atins demonstreaza, inca o data, ca exploatarea combustibililor fosili este responsabila, pe langa alte activitati umane, pentru cresterea continua a concentratiilor de gaze cu efect de sera care ne incalzesc planeta".

Toate statiile de supraveghere din emisfera nordica au semnalat concentratii record de dioxid de carbon in atmosfera, in timpul varfului de sezon de la inceputul primaverii boreale, inainte de absorbirea acestui gaz de vegetatia in crestere.

La scara globala, concentratia de CO2, ca medie anuala, ar trebui sa atinga acest prag simbolic in 2015 si 2016, potrivit OMM.

"Daca dorim sa pastram planeta pentru generatiile viitoare, trebuie sa actionam de urgenta pentru reducerea emisiilor acestor gaze, care retin caldura", a declarat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.

CO2 persista in atmosfera sute de ani, iar durata sa de viata in profunzimea oceanelor este si mai lunga, fiind principalul gaz cu efect de sera emis de activitatile umane. Conform Buletinului OMM referitor la emisia gazelor cu efect de sera, concentratia de CO2 din atmosfera a atins 393,1 parti pe milion in 2012, ceea ce inseamna o crestere cu 141% fata de epoca preindustriala (278 parti pe milion).

Din 2012, toate statiile de supraveghere instalate in regiunea arctica au indicat in timpul primaverii concentratii de CO2 superioare valorii de 400 ppm, in medie lunara, conform datelor furnizate de statiile Supravegherii atmosferei globale, situate in Canada, Statele Unite, Norvegia si Finlanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.