Casa Alba a dezvaluit din greseala identitatea sefului sectiei CIA la Kabul, dupa ce numele sau a fost inclus pe lista trimisa presei continand numele oficialilor americani care participau la vizita presedintelui Barack Obama in Afganistan.

Casa Alba si-a recunoscut greseala si a retransmis rapid o lista modificata, care nu includea numele ofiterului CIA, identificat in primul comunicat drept "seful sectiei" din Kabul, un termen folosit de obicei de CIA pentru spionul cu cel mai inalt grad dintr-o tara, conform MEDIAFAX.

Ofiterul CIA s-a aflat printre cei 15 oficiali americani care au fost prezenti la un briefing pe probleme militare organizat pentru presedintele Barack Obama in baza de la Bagram, din apropiere de Kabul. Printre participanti s-au aflat, de asemenea, ambasadorul SUA in Afganistan, James B. Cunningham, si generalul Joseph F. Dunford, comandantul fortelor americane si al coalitiei din Afganistan.

Numele au fost incluse pe lista participantilor la briefing trimisa de reprezentanti din armata SUA biroului de presa al Casei Albe.

Ulterior, lista a fost trimisa pe email jurnalistilor care l-au insotit pe presedintele Barack Obama in vizita in Afganistan.

Un caz similar a avut loc dupa ce oficiali ai administratiei George W. Bush au dezvaluit identitatea fostului ofiter CIA Valerie Plame, insa imprejurarile au fost diferite, in conditiile in care s-a urmarit discreditarea sotului sau, fost ambasador si un critic vehement al invadarii Irakului.

De asemenea, identitatea a cel putin trei sefi ai sectiei CIA din Pakistan a fost dezvaluita public in ultimii ani. Intr-unul dintre aceste cazuri, un ofiter CIA a devenit tinta unor amenintari cu moartea, dupa ce identitatea sa a fost dezvaluit, ceea ce a obligat Agentia Centrala de Informatii sa-l aduca rapid in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.