Italia va include incepand din acest an prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea Produsului Intern Brut (PIB), conform normelor Uniunii Europene, a anuntat biroul national de statistica.

Decizia ar ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistica. Schimbarea este introdusa pentru a respecta regulile Uniunii Europene.

Noua metodologie va include in PIB si activitatile de cercetare si dezvoltare, care pana in prezent erau excluse, fiind catalogate drept costuri intermediare.

Premierul Renzi vrea sa reduca in acest an deficitul bugetar al Italiei la 2,6% din PIB, iar obiectivul va fi mai usor de atins daca PIB va fi majorat prin includerea unor segmente ale economiei subterane, neluate anterior in calcul.

Dupa patru perioade de recesiune in ultimii 13 ani, economia Italiei a ajuns la 1.560 miliarde de euro (2.130 miliarde de dolari) anul trecut, cu 2% sub nivelul inregistrat in 2001, dupa ajustarea pentru inflatie.

"Chiar daca impactul este greu de calculat, este clar ca va avea un efect pozitiv asupra PIB. Astfel ca Renzi va avea in acest an o marja mai mare pentru cheltuieli", a declarat Giuseppe Di Taranto, economist si profesor de istoria finantelor la Universitatea Luiss din Roma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.