John Kerry i-a reafirmat omologului sau francez, Laurent Fabius, ca Washingtonul se opune ca Parisul sa livreze nave de razboi Moscovei.

Dosarul celor doua nave militare de tip Mistral pe care Franta urmeaza sa le livreze Rusiei a dominat vizita de luni si marti a lui Laurent Fabius in Statele Unite si a provocat tensiuni intre cele doua tari aliate.

O purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf, a confirmat faptul ca cei doi ministri au "discutat despre aceasta vanzare" in cursul intrevederii care a avut loc marti la Washington.

"Ne-am exprimat de mai multe ori pe langa Guvernul francez ingrijorarile legate de aceasta vanzare si nu credem ca este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, tinand cont de actiunile Rusiei vizand destabilizarea vecinilor", a explicat Marie Harf, citata de MEDIAFAX.

Marti, in cursul unei conferinte de presa, Fabius a aparat contractul prin care Franta s-a angajat sa vanda doua nave de razboi Rusiei.

Franta si Rusia au semnat in 2011 un contract privind achitionarea de catre Moscova a doua nave de tip Mistral, prima urmand sa fie livrata in octombrie 2014, iar a doua in 2015. Cele doua sunt nave de proiectie si comandament (BPC), ambarcatiuni de razboi polivalente care pot transporta elicoptere si tancuri.

Ministrul francez a raspuns scurt ca omologul sau american nu i-a cerut in mod oficial sa renunte la onorarea contractului si a repetat ca "decizia finala urmeaza sa fie luata in octombrie".

"Franta nu trebuie sa primeasca lectii de fermitate din partea cuiva (...). Franta isi face datoria fie ca este vorba despre Ucraina, fie oriunde in alta parte", a declarat seful diplomatiei franceze.

La sfarsitul lunii martie, Laurent Fabius a declarat ca Parisul ar putea "anula aceste vanzari", in cazul in care Moscova nu-si schimba politica fata de Kiev. Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a amanat, ulterior, luarea oricarei decizii pe aceasta tema pana in octombrie.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Rusia a amenintat Franta ca isi va "exercita drepturile pana la capat", in cazul unei ruperi a contractului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.