Rusia a luat o serie de masuri care vor afecta cooperarea cu Statele Unite in domeniul aerospatial, interzicand utilizarea de catre americani a motoarelor rusesti de rachete pentru operatiuni militare si oprind sistemul american de geolocalizare pe teritoriul rus, anunta vicepremierul Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin a explicat ca masurile sunt o reactie la sanctiunile impuse de Statele Unite Rusiei.

Vicepremierul rus a avertizat ca Moscova intentioneaza sa respinga solicitarea Statelor Unite de prelungire a functionarii Statiei Spatiale Internationale dupa anul 2020. Washingtonul doreste mentinerea ISS pana in anul 2024. Navetele ruse Soyuz sunt singura modalitate prin care astronautii pot fi transportati in acest moment pe Statia Spatiala Internationala.

Rusia avertizase ca va lua masuri simetrice daca Statele Unite vor impune interdictii privind achizitionarea de tehnologie necesara industriei militare ruse.

Masurile anuntate marti de Rusia vor afecta livrarile de motoare de rachete rusesti de tip MK-33 si RD-180, comandate de Statele Unite. "Suntem pregatiti sa furnizam in continuare aceste motoare cu conditia de a nu fi folosite pentru lansarea de sateliti militari", a declarat Rogozin, citat de Reuters.

Potrivit lui Rogozin, Moscova urmeaza sa suspende, din iunie, sistemul GPS american pe teritoriul Rusiei, urmand sa lanseze negocieri cu SUA pentru instalarea sistemului rus de geolocalizare, Glonass, pe teritoriul american. Rogozin a avertizat ca, daca nu se va ajunge la un acord pana in septembrie, sistemul GPS american va fi oprit definitiv pe teritoriul Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.