Producatorii de armament incearca sa benficieze de o reinarmare a Europei de Nord, declansata de catre criza ucraineana si care ar putea, in opinia unor analisti, sa determine restul continentului sa-si consolideze apararea in fata Rusiei.

Suedia a fost prima tara care a anuntat, in aprilie, o crestere a cheltuielilor militare in urmatorii zece ani, ca raspuns la ocuparea Crimeei de catre Rusia.

Polonia, angajata deja intr-un efort formidabil de modernizare a fortelor armate, a anuntat ca devanseaza cu doi ani un plan de achizitionare a 82 de avioane fara pilot de diverse tipuri, urmand sa le primeasca pe primele inca din 2016. Presa a evocat, de asemenea, lansarea unei licitatii pentru elicoptere de lupta, dar care nu a fost confirmata.

"Avem o disensiune, in Europa, intre tarile din Nord si tarile din Vest, care incearca sa spuna ca criza va trece", a declarat Jean-Pierre Maulny, adjunctul directorului Institutului pentru Relatii Internationale si Strategice.

Franta, spre exemplu, care a vandut in 2011 doua portelicoptere de tip Mistral Rusiei, prefera sa astepte primele livrari, in octombrie, inainte sa puna contractul in discutie, in pofida presiunilor tot mai mari exercitate de catre Washington in acest sens.

"Pentru moment, (contractul) nu este pus in discutie", a declarat duminica presedintele francez François Hollande.

Tarile din Europa de Nord au alta experienta a puternicului lor vecin rus.

Anul trecut, Suedia, Finlanda, statele baltice si Polonia au cerut in zadar ca Europa sa-si reorienteze strategia in domeniul Securitatii si Apararii teritoriului, in cursul pregatirii summitului european din decembrie, noteaza Maulny.

Aceste state erau ingrijorate de consolidarea capacitatilor militare rusesti in zona arctica si de numeroasele survoluri si manevre aeriene rusesti.

"Dar, daca va avea loc vreodata o interventie ruseasca in estul Ucrainei, este probabil ca schimbarea care a avut loc in tarile din Nord sa se extinda in restul Uniunii Europene (UE)", considera el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.