O versiune a sculpturii "Sarutul" (Le Baiser), de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru 8.565.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's.

Lucrarea, avand dimensiuni de aproximativ 36 x 24 centimetri, realizata in ghips, este una dintre cele sase variante ale sculpturii, infatisand doi indragostiti imbratisati si uniti prin sarut, realizate de artistul roman de-a lungul carierei sale.

Pretul de pornire al sculpturii era de 5 milioane de dolari, organizatorii estimand sa obtina pe aceasta sculptura intre 5 si 8 milioane de dolari.

"Tema sarutului este atat de importanta pentru Brancusi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A tinut atat de mult la aceasta tema incat a devenit emblematica pentru personalitatea sa, avand simbolul inscriptionat pe cartile sale de vizita si pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director international al casei Christie's, inainte de licitatia de marti, informeaza MEDIAFAX.

Aceasta este a doua lucrare a artistului roman scoasa la vanzare de casa de licitatii Christie's la New York in ultimii doi ani. "Muza", o alta lucrare de referinta din creatia lui Brancusi, a fost vanduta pentru 12,4 milioane de dolari in 2012, fiind achizitionata de un colectionar privat.

Conceptul sarutului ca simbol al uniunii perfecte dintre barbat si femeie a fost tema prin care Brancusi si-a marcat intrarea in galeria marilor creatori de arta moderna, dupa ucenicia in atelierul lui Auguste Rodin de la Paris, incepand cu prima versiune realizata intre 1905 si 1907. Pe parcursul anilor, motivul a fost reluat si abstractizat in forme simple si pure: de la forma alungita cu linii curbate pentru conturul trupurilor pana la forma aproape cubica, in care trasaturile celor doi indragostiti sunt extrem de stilizate, intr-o uniune perfecta si o forma aproape simetrica.

"Am dorit sa realizez un obiect care sa reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de indragostiti care s-au iubit pe acest pamant vreodata", declara Brancusi.

Actuala versiune a "Sarutului" scoasa la licitatie marti de casa Christie's este una de maturitate, realizata de artist in anul 1946, fiind o reproducere fidela a versiunii in calcar, din 1925, care a facut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului roman din prima sa expozitie individuala la New York, in 1933, si care in prezent se afla la Muzeul de Arta Moderna din Paris. Aceasta este, totodata, penultima versiune realizata de artist, fiind considerata cea mai "calibrata" intre abstractia formei si sensibilitatea artistica, potrivit informatiilor oferite de casa Christie's.

Citeste si:
Laura Giurcanu, despre căsătorie și copii, după ce s-a sărutat cu...
Laura Giurcanu, despre...

Lucrarea provenea dintr-o colectie elvetiana privata, in care a fost inclusa dupa ce a fost achizitionata de la Galerie de France, de la Paris, in 1987. Anterior, a apartinut familiei doctorului Pascu Atanasiu, caruia i-a fost daruita de artist in 1954, potrivit datelor puse la dispozitie de Christie's.

Marti seara, casa Christie's a obtinut cele mai bune incasari ale sale, din 2010, la o licitatie de arta impresionista si moderna - 285.879.000 de dolari (inclusiv comisionul cumparatorului).

Alaturi de "Le Baiser", in licitatia de arta impresionista si moderna au fost scoase la vanzare alte 53 de opere, incluzand lucrari de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí si Vasili Kandinsky, precum si o colectie de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman.

Citeste si:
România vinde tot. Castele istorice și conace date cu 35.000 de...
România vinde tot. Castele...

Rata de adjudecare a licitatiei a fost de 89%, iar printre cele mai scumpe lucrari s-au numarat "Nymphéas", de Monet (27 de milioane de dolari), "Portrait de femme (Dora Maar)", de Picasso (22,565 milioane de dolari), "Jeune homme roux assis", de Modigliani (17,63 milioane de dolari), "Strandszene", de Kandinsky (17,2 milioane de dolari), "Deux femmes et enfant", de Picasso (13 milioane de dolari).

Alte doua licitatii organizate de Christie's in cursul acestei saptamani sunt rezervate artei moderne si contemporane, iar specialistii se asteapta la noi recorduri de pret, dupa tendintele manifestate in cursul anului trecut, valoarea vanzarilor estimate in aceasta categorie situandu-se in jurul a 500 de milioane de dolari.

Cealalta casa de licitatii majora, Sotheby's, organizeaza la randul sau licitatii de arta impresionista si contemporana la New York saptamana viitoare. Reprezentantii Sotheby's se asteapta sa obtina incasari de peste 600 de milioane de dolari, anticipandu-se un nou sezon deosebit de bogat in lumea vanzarilor de arta.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.