Un scafandru a murit marti in timp ce explora epava feribotului sud-coreean Sewol, care a naufragiat pe 16 aprilie, o catastrofa soldata cu peste 300 de morti si persoane date disparute si cauzata de o serie de neglijente potrivit primelor elemente ale anchetei.
e 16 aprilie.

Scafandrul, in varsta de 53 de ani, a inceput sa respire cu dificultate, la o adancime de 25 de metri de fundul marii, a declarat pentru presa un purtator de cuvant al Pazei de Coasta.

El si-a pierdut cunostinta si a fost evacuat, dar a fost declarat mort la spital, anunta MEDIAFAX.

Aproximativ zece scafandri care participa la efortul de recuperare a cadavrelor din epava Sewol, la aproximativ 40 de metri adancime, s-au confruntat cu accidente de decompresie.

Feribotul de 6.825 de tone s-a scufundat, in largul coastelor de sud, cu 476 de persoane la bord, inclusiv 325 de liceeni provenind de la aceeasi institutie de invatamant, in apropiere de Seul.

Presedinta Park Geun-hye a prezentat scuze, din nou, marti, denuntand "comportamente iresponsabile" care au condus, in opinia sa, la accident.

"Ca presedinta, a carei misiune este protejarea vietilor, nu stiu cum sa prezint condoleante familiilor devastate. Regret, sufletul imi este indurerat", a declarat ea.

"Lacomia dupa castig a primat asupra regulilor, iar aceste comportamente iresponsabile au antrenat pierderea unor vieti pretioase", a adaugat ea, promitand o "pedeapsa dura" celor vinonati.

Cei 15 membri ai echipajului au fost arestati si plasati in detentie, dupa ce au abandonat nava, in timp ce sute de pasageri erau prinsi in capcana, la bord.

Procurorii insarcinati cu investigatiile au arestat, de asemenea, trei cadre de conducere din cadrul companiei Chonghaejin Marine Co, care urmeaza sa raspunda pentru depasirea incarcaturii navei, care ar putea explica inclinarea brusca si naufragiul.

Potrivit agentiei de presa Yonhap, care citeaza anchetatori, Sewol avea doar 580 de tone de apa ca balast, reprezentand 40% din tonajul regulamentar, pentru a face loc marfii.

Echilibrul feribotului a fost compromis si din cauza ca au fost adaugate cabine, in mod ilegal, pe mai multe punti, in 2012.

Citeste si:
Imagini nemaivăzute cu rămășițele Titanicului ies la iveală acum....
Imagini nemaivăzute cu...

Anchetatorii au stabilit ca echipajul a asteptat 40 de minute, dupa ce a lansat un mesaj de salvare, pentru a-i avertiza pe pasageri cu privire la pericolul rasturnarii navei.

De asemenea, potrivit cotidianului Hankyoreh Shinmun, procedurile privind controlul regulilor de securitate maritima au fost insuficiente, in pofida naufragiului unui feribot supraincarcat, in 1993, in care au murit 292 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.