Cea mai mare banca din Ucraina, Privatbank, a inchis temporar sucursalele din regiunile Donetk si Lugansk, controlate de separatistii prorusi, intrucat nu mai poate opera tranzactii cu numerar in aceste zone, in care criminalitatea foarte ridicata poate pune in pericol vietile angajatilor.

Privatbank a fost vizata in mod deosebit de atacuri ale separatistilor prorusi, dupa ce miliardarul Igor Kolomoiski, coproprietar al institutiei de credit, a fost numit de executivul de la Kiev ca guvernator al regiunii invecinate Dnipropetrovsk si a anuntat rapid o recompensa de 10.000 de dolari pe capul "sabotorilor" rusi.

Rebelii, care afirma ca vor independenta fata de Kiev, au dat foc sambata unei sucursale a bancii in orasul Mariuopol din regiunea Donetk si au jefuit un camion special care transporta bani saptamana trecuta in Horilvka, scrie MEDIAFAX.

"In actuala situatie, nu putem si nu avem dreptul de a cere oamenilor sa mearga la serviciu in regiunile Donetk si Lugansk, unde persoane inarmate patrund in sucursalele bancare si ataca in orase autovehicule pentru transportul de valori", se arata intr-un comunicat al Privatbank.

Clientii isi pot accesa conturile prin intermediul internetului si dispozitivelor mobile, pot folosi in continuare cardurile in magazine si sa opereze tranzactii fara retrageri de numerar la terminale.

"In ultimele 10 zile, 38 de ATM-uri, 24 de sucursale si 11 camioane de colectare de bani au suferit distrugeri de pe urma incendiilor si atacurilor in orasele Donetk si Lugansk", a informat Privatbank, adaugand ca institutia de credit proceseaza tranzactii pentru peste 400.000 de pensii si ajutoare sociale de care beneficiaza mai mult de 220.000 de persoane din ambele regiuni controlate de separatisti.

In Dnipropetrovsk, unde este guvernator Kolomoiski, liderul unei militii regionale a anuntat recompense si pentru armele predate de populatie, variind intre 1.000 si 2.000 de dolari.

Regiunea Dnipropetrovsk a ramas linistita in timp ce in Lugansk si Donetk separatistii prorusi au inceput din aprilie sa preia controlul unor teritorii intinse.

Citeste si:
Programul Noua Casă continuă și în 2023. Anunțul făcut de...
Programul Noua Casă continuă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.