Presedintele ungur Janos Ader l-a nominalizat pe populistul Viktor Orban, candidatul aliantei intre Fidesz si crestin-democrati pentru functia de premier, sa formeze viitorul guvern, in urma alegerilor legislative, a anuntat seful statului luni.

Orban le-a declarat unor jurnalisti, dupa nominalizare, ca a acceptat nominalizarea. A fost o "onoare exceptionala" ca alegatorii din Ungaria sa-i incredinteze conducerea guvernului pentru a treia oara, a adaugat el. Premierul in exercitiu a mai declarat ca este mandru ca-si poate servi patria pentru inca un mandat de patru ani si a promis sa faca tot ceea ce-i sta in putere sa "obtina respect atat pentru ungurii de acasa, cat si din lume", scrie MEDIAFAX.

Comisia electorala ungara a confirmat in urma cu o saptamana victoria detasata a sefului Guvernului ungar conservator Viktor Orban in alegerile legislative de la 6 aprilie, dupa epuizarea tuturor cailor de recurs la Curtea Suprema. Asa cum indicau deja rezultatele provizorii, anuntate pe 13 aprilie, partidul Fidesz al lui Viktor Orban si aliatul sau crestin-democrat dispun de 133 din cele 199 de mandate in Parlament.

Astfel el isi pastreaza pentru inca patru ani majoritatea de doua treimi, de care s-a folosit fara retinere pentru a acapara puterea, incepand din 2010. Alianta de stanga a obtinut 38 de mandate, partidul Jobbik (extrema dreapta) 23, iar mica formatiune ecologista LMP cinci mandate.

Prima reuniune a noului Parlament a fost convocata pe 6 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.