Macedonenii au inceput sa voteze duminica pentru alegerea membrilor unui nou Parlament si a unui nou presedinte, un scrutin in care conservatorii sunt bine plasati sa-si consolideze puterea in aceasta tara din Balcani care incearca sa se apropie de Uniunea Europeana.

Partidul conservator VMRO-DPMNE al premierului in exercitiu Nikola Gruevski a convocat alegeri legislative anticipate cu un an inainte de scrutinul prevazut in iunie 2015, dupa o disputa cu Uniunea Democratica a Albanezilor (DUI), aliatul sau guvernamental, asupra desemnarii unui candidat comun in alegerile prezidentiale, informeaza MEDIAFAX.

Insa analistul Aleksandar Damovski apreciaza ca este vorba despre o manevra menita sa le consolideze puterea.

In pofida unei economii fragile, conservatorii se bucura de increderea electoratului. Ei sunt creditati cu aproape 28% din intentiile de vot, potrivit ultimelor sondaje - in timp ce socialistii din cadrul SDSM (opozitie) sunt cotati cu 15% - si vizeaza sa obtina majoritatea de 62 din cele 123 de mandate in Parlament.

In paralel, seful in exercitiu al statului, conservatorul Gjorge Ivanov, si candidatul opozitiei, Stevo Pendarovski, se vor infrunta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale - o functie mai degraba protocolara -, Ivanov inregistrand un avans solid dupa primul tur, pe 13 aprilie.

"Situatia se inrautateste. Avem nevoie de o schimbare", a declarat, dupa ce a votat, Zana Teneva, in varsta de 43 de ani.

"Cred ca VMRO-DPMNE va castiga. Gruevski este un politician foarte serios", a declarat Lidija Sineva, in varsta de 29 de ani.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei) si vor fi inchise la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei). Primele rezultate urmeaza sa fie cunoscute in noaptea de duminica spre luni.

Economia s-a aflat in centrul campaniei electorale, in cursul careia VMRO-DPMNE s-a angajat sa imbunatateasca situatia si sa continue reforme intr-o tara in care somajul atinge peste 28% dintre cei aproximativ doua milioane de locuitori.

Macedonia a inregistrat o diminuare cu 0,4% a PIB-ului in 2012, insa acesta a crecut cu 3,1% in 2013, cu ajutorul sectorului constructiilor si exporturilor. Autoritatile mizeaza pe o crestere de 3% in 2014.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

- Disputa cu Atena blocheaza apropierea de UE si NATO

Negocierile in disputa cu Grecia asupra numelui fostei republici iugoslave, independenta din 1991 si candidata la aderarea la UE din 2005, desi absente in campania electorala, raman principalul obstacol in calea catre integrarea in Uniune si NATO.

"Dati-ne un nou mandat pentru a actiona impreuna cu scopul de a integra Macedonia in UE si NATO", le-a spus simpatizantilor Gruevski, care candideaza pentru al treilea mandat de premier

Grecia neaga vecinului sau dreptul de a utiliza numele Macedonia, pe care-l poarta regiunea regiunea sa de nord,pe care-l considera in mod istoric grecesc, si propune o denumire cu un determinant geografic, precum "Macedonia de Nord", dar refuza sa fie aplicat doar in relatiile bilaterale, asa cum doreste Skopje.

Opozitia macedoneana, care a reclamat cu insistenta aceste alegeri anticipate de aproximativ un an, nu pare in masura sa se impuna.

Citeste si:
Amenintari teroriste in Macedonia de Nord. Romanii, sfatuiti sa...
Amenintari teroriste in...

Dintre partidele politice ale albanezilor, care reprezinta aproximativ 25% din populatia Macedoniei, DUI, partenerul puterii in exercitiu, este considerat favorit in scrutinul de duminica, cu 7% din intentiile de vot, porivit ultimelor sondaje.

Principalul sau adversar, Partidul Democratic al Albanezilor (DPA) al lui Menduh Thaçi, incearca sa obtina capital electoral de pe urma divergentelor dintre DUI si VMRO-DPMNE care au condus la aceste alegeri anticipate.

Relatiile dintre albanezi si macedoneni sunt marcate episodic de tensiuni, in urma unui conflict, in 2001, intre fortele guvernamentale si gherila albaneza din Macedonia.

Conflictul s-a incheiat cu un acord de pace, in august 2001, prevazand drepturi consolidate pentru minoritatea albaneza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.