Distrugatorul lansator de rachete USS Donald Cook a parasit Marea Neagra joi, la doua saptamani dupa ce a fost mobilizat cu scopul de a oferi asigurari aliatilor din Europa de Est, ingrijorati de interventia rusa in Crimeea, a anuntat Marina americana vineri.

"Prezenta USS Donald Cook a constituit un exemplu al angajamentului US Navy fata de ameliorarea interoperabilitatii pe mare - un pilon al fortei militare NATO -, demonstrand totodata mijloacele fortelor americane si aliate de a furniza o prezenta adecvata la locul potrivit, in momentul potrivit", afirma US Navy intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

In cursul mobilizarii in Marea Neagra, distrugatorul american a efectuat manevre cu nave militare din Romania si cu fregata americana USS Taylor.

Distrugatorul s-a aflat intr-un contact apropiat cu un avion rus de lupta de tip Suhoi-24, care a efectuat 12 survoluri, unele razante cu apa, in apropierea imediata a navei, o actiune denuntata de catre Pentagon ca "provocatoare si neprofesionista".

Prezenta navala americana in Marea Neagra consta in prezent in fregata USS Taylor, a confirmat pentru AFP un purtator de cuvant al Marinei.

Fregata a fost mobilizata in Marea Neagra inainte de izbucnirea crizei ucrainene, in timpul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarna de la Soci, dar a fost implicata intr-un incident pe 12 februarie si a fost nevoita sa fie supusa unor reparatii in portul turcesc Samsun. Fregata a pornit pe mare luni.

La inceputul lui aprilie, Moscova a denuntat prezenta USS Taylor in Marea Neagra, apreciind ca ar depasi durata sejurului autorizat pentru nave straine in aceasta mare, cu acces prin Bosfor, potrivit Conventiei de la Montreux din 1936. Ankara a respins aceste acuzatii.

Potrivit acestui tratat, navele de razboi din state neriverane Marii Negre pot ramane in apele acesteia maximum 21 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.