Comisarul pentru Energie Gunther Oettinger considera ca nu exista riscul ca aproivizionarea cu gaze a Europei sa fie afectata de posibile sanctiuni care ar putea fi impuse Rusiei din cauza situatiei din Ucraina.

Oettinger a afirmat intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild am Sonntag ca este impotriva unui scenariu de restrictionare sau intrerupere a legaturilor cu Rusia in domeniul gazelor in urmatorii cativa ani. El a adaugat ca UE trebuie sa continue eforturile de diversificare a surselor de energie.

Intrebat daca criza din Ucraina impune o reevaluare a politicii energetice a Germaniei, Oettinger a spus ca la un summit al liderilor europeni din luna iunie se asteapta la raspunsuri referitoare la strategia energetica a Uniunii pentru urmatoarele decenii.

Oficialul a explicat ca obiectivul pe termen scurt este evitarea unei crize a gazelor si garantarea securitatii livrarilor pentru iarna viitoare.

El a declarat ca nenumaratele negocieri cu Gazprom, care livreaza circa 25% din necesarul de gaze al Europei, i-au lasat impresia ca grupul rus isi va respecta obligatiile.

Oettinger a sustinut totodata ca exista un acord potrivit caruia in cazul unor posibile sanctiuni economice, din partea UE sau a Rusiei, sectorul gazelor sa nu fie prioritar.

Comisarul a aratat ca UE a facut multe in ultimii cativa ani pentru a se proteja de eventuale intreruperi ale livrarilor de gaze, inclusiv constructia de noi conducte intre tarile membre si majorarea capacitatilor de stocare.

El a notat insa ca, daca autoritatile de la Kiev nu vor putea sa plateasca datoriile de peste doua miliarde de dolari pentru gazele primite din Rusia, exista riscul ca autoritatile de la Moscova sa opreasca livrarile destinate Ucrainei, masura care ar declansa un proces greu de controlat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.