Ucraina a acceptat jurisdictia Curtii Penale Internationale pentru presupusele crime comise in timpul reprimarii sangeroase fara precedent a manifestatiilor impotriva presedintelui ucrainean destituit Viktor Ianukovici, a anuntat joi CPI

"Astazi (joi), Grefierul CPI a primit din partea Ucrainei o declaratie prin care aceasta accepta competenta CPI pentru crimele care au fost comise pe teritoriul sau in perioada 21 noiembrie 2013 - 22 februarie 2014", a anuntat CPI, intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

"Acceptarea competentei CPI nu inseamna declansarea automata a anchetei. Doar procurorul CPI poate decide daca va cere autorizatia judecatorilor pentru initierea unei anchete", a adaugat sursa citata.

Parlamentul ucrainean a apelat, pe 25 februarie, la CPI, pentru a lansa urmariri judiciare impotriva lui Viktor Ianukovici, dupa trei luni de la inceputul miscarii de contestare, reprimata cu violenta de catre fortele de ordine ucrainene.

Criza din Ucraina a inceput in noiembrie 2013 cu o miscare de contestare fara precedent, provocata de orientarea prorusa a puterii de la Kiev si de refuzul de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana.

Joi, reprezentantii Ucrainei, Rusiei, UE si Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situatiei din Ucraina, in primul rand prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la militiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.