Un prim batalion din cadrul Garzii Nationale a Ucrainei a fost trimis "pe front" in estul tarii, a anuntat marti secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare Andreii Parubii.

Acest batalion este format din voluntari care au facut parte din unitati de autoaparare de la Maidan, centrul miscarii de contestare, la Kiev, care a indepartat in februarie de la putere regimul prorus al fostului presedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook.

"Militarii sunt foarte combativi si pregatiti sa apere Ucraina. Situatia nu este simpla", adauga Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirma ca a petrecut o saptamana.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurectie armata prorusa. Insurgenti detin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).

Insurgentii au trecut la ofensiva luni, in estul Ucrainei, cerand ajutor lui Vladimir Putin impotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat in martie crearea unei Garzi Nationale, de pana la 60.000 de membri, in urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse in estul tarii. Garada este insarcinata cu securitatea interna, a frontierelor si lupta impotriva terorismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.