Puternicul ciclon Ita, cu rafale de vant de pana la 230 de kilometri pe ora, susceptibile ca ar provoca pagube semnificative, a atins vineri seara coastele de ese ale Australiei, au anuntat autoritatile locale.

Zeci de mii de locuitori se aflau in adaposturi in noaptea de vineri spre sambata, in apropierea ciclonului de categoria a doua (nivelul maxim este de 5).

Rafalele de vant violente si ploile abundente risca sa provoace inundatii bruste.

"Rafale de vant violente atingand viteza de 140 de kilometri pe ora" sunt asteptate, sambata dimineata, in localitatile Cape Melville si Cape Tribulation, au anuntat serviciile de meteorologie locale.

Ita, care se deplaseaza cu o viteza de 9 kilometri pe ora, urmeaza sa se indrepte spre sud-vestul Australiei, scazand din intensitate spre dimineata, au precizat sursele citate.

Totusi, rafale de vant de pana la 110 kilometri pe ora urmeaza sa se abata, sambata dimineata, asupra oraselor Port Douglas, Cairns si sa atinga sudul localitatii Cardwell.

"Orice fenomen care depaseste (o viteza a rafalelor de vant de) 80 de kilometri pe ora este periculos", a declarat pentru postul public ABC primarul din Cook Shire, Peter Scott

Ciclonul a provocat deja alunecari de teren la Cape Flattery, vineri seara, iar peste 30.000 de locuitori au fost evacuati din zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.