Rusia amana folosirea armei gazului impotriva Ucrainei, care risca sa fie costisitoare in relatiile cu o parte din piata europeana si sa-i slabeasca pozitia in negocierile dificile in curs de desfasurare pentru accesul la piata chineza.

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat, in cursul acestei saptamani, ca Rusia ar putea reduce livrarile de gaze naturale catre Ucraina, daca autoritatile de la Kiev nu vor plati datoriile de 2,2 miliarde de dolari, cu riscul de a afecta livrarile spre Uniunea Europeana, ceea ce ar inseamna o reeditare a "razboiului gazelor" din 2006 si 2009.

Cu toate acestea, Kremlinul pare sa fi ales amanarea aplicarii acestei masuri impotriva Ucrainei.

Speculatiile privind inchiderea "robinetului" la livrarea gazelor pentru Ucraina au fost alimentate de o reniune organizata miercuri pe neasteptate de Guvernul rus cu presedintele Vladimir Putin pe tema relatiilor energetice cu Kievul, insa liderul de la Kremlin a cerut Gazpromului sa astepte noi negocieri inainte de a lua o decizie.

Presedintele rus a cerut joi tarilor din Uniunea Europeana sa se implice in reglementarea crizei si sa dea banii necesari pentru ca autoritatile de la Kiev sa-si achite datoriile, scrie MEDIAFAX.

Desi nu inseamna foarte mult, aceasta deschidere a Moscovei este in contradictie cu pozitia autoritatilor proeuropene de la Kiev, care au ales confruntarea. Kievul a anuntat ca refuza cresterea cu 80 la suta a pretului la livrarea gazelor impusa de Gazprom incepand din 1 aprilie si a stopat orice plata catre Rusia.

Pentru Moscova, jocul este insa riscant. Mai intai, arma gazului si-a pierdut eficienta. In plus, spre deosebire de disputele din 2006 si 2009, actuala criza intervine la sfarsitul iernii, iar impactul va fi limitat. In consecinta, UE este mai putin vulnerabila, mai ales ca in prezent alimentarea are loc in parte prin gazoductul Nord Stream, iar europenii detin importante rezerve de gaze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.