Fundatia Nobel a prezentat  proiectul noii sale cladiri din centrul orasului Stockholm care va gazdui activitatile legate de prestigioasele distinctii, inclusiv ceremonia de acordare a premiilor Nobel si un muzeu.

"Castigatorul concursului de arhitectura pentru Centrul Nobel este (firma, n.r.) David Chipperfield Architects din Berlin", a declarat directorul Fundatiei Nobel, Lars Heikensten, in timpul unei conferinte de presa, scrie MEDIAFAX.

Aceasta cladire, cu un buget de 1,2 miliarde de coroane suedeze (133 de milioane de euro), va fi construita intr-un vechi cartier din capitala suedeza, inconjurat de lacuri si situat in apropierea principalelor muzee si monumente.

In noua cladire se vor desfasura toate activitatile Fundatiei Nobel, cu exceptia banchetului, care va continua sa aiba loc in cladirea consiliului municipal, anual, pe 10 decembrie, conform traditiei. In prezent, fundatia isi desfasoara evenimentele in diferite puncte ale orasului Stockholm. Centrul Nobel va dispune, de asemenea, de o biblioteca, mai multe sali de conferinte si spatii educative, destinate vizitelor scolare.

Potrivit biroului de arhitectura castigator al concursului, cladirea, cu o fatada din bronz, piatra si sticla, va reflecta aspiratiile inventatorului Alfred Nobel, care a infiintat fundatia ce acorda prestigioasele premii.

"Se poate vorbi despre o anumita simplitate clasica (a cladirii, n.r.). Aceasta cladire incearca sa gaseasca un echilibru intre soliditate, pe de o parte, si transparenta, pe de alta parte", a spus arhitectul britanic David Chipperfield.

Doua treimi din bugetul proiectului sunt deja garantate de donatii private.

Crearea unui sediu al Fundatiei Nobel este un subiect discutat inca din 1901, primul an in care s-au decernat aceste premii. Fundatia spera sa inaugureze aceasta cladire cu o suprafata de 25.000 de metri patrati in 2018.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.