Presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a promis, joi, ca separatistii prorusi din estul Ucrainei vor beneficia de o amnistie daca "depun armele si evacueaza cladirile administraive" pe care le ocupa.

"Daca oamenii depun armele si elibereaza cladirile administrative (...), noi garantam ca nu va exista nicio urmarire (penala). Sunt pregatit sa semnez un decret prezidential" in acest sens, a declarat Turcinov intr-o sesiune in Parlament, in contextul in care separatisti prorusi ocupa in continuare sedii administraive la Donetk si Lugansk, doua orase situate in estul rusofon al tarii, scrie MEDIAFAX.

Seful statului a precizat ca a vorbit personal la telefon cu reprezentanti ai insurgentilor de la Lugansk si le-a propus "compromisuri", inclusiv crearea unei comisii alcatuite din reprezentanti ucraineni si straini care sa studieze punctele de conflict. De asemenea, el s-a pronuntat pentru o consolidare a puterilor administratiilor locale, pana in prezent numite de catre Kiev. Protestatarii reclama organizarea unor referendumuri privind autonomia regionala sau alipirea, pur si simplu, la Rusia.

Turcinov raspundea unei foste deputate din cadrul Partidului Regiunilor - formatiunea fostului presedinte Viktor Ianukovici, destituit - care a propus miercuri o asemenea lege de amnistiere. "Nu este nevoie de lege (...). Putem sa rezolvam aceasta problema azi", a subliniat presedintele interimar, totodata presedinte al Parlamentului, avansand aceasta propunere.

Vicepremierul interimar Vitali Iarema, trimis la Donetk sa solutioneze aceasta criza, si-a exprimat miercuri seara speranta ca asediul - care dureaza de patru zile - al unor sedii apartinand administratiei locale din acest oras sa se incheie fara violenta, joi, "ajungand la un consens". In schimb, Arsen Avakov, ministru interimar de Interne in cadrul Guvernului proeuropean de la Kiev, aflat la putere din februarie, i-a amenintat pe separatisti, miercuri dimineata, cu o interventie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

"Pentru cei care accepta dialogul va exista o solutie politica. Marginalii care cauta conflictul vor primi un raspuns puternic", a declarat el intr-o sedinta de Guvern, dupa care a avansat un ultimatum voalat, afirmand ca "criza ar putea sa fie solutionata in urmatoarele 48 de ore".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.