Spania a respins proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea sa-l organizeze pe 9 noiembrie.

In urma unor dezbateri, care au durat aproape sapte ore, deputatii au respins cu 299 de voturi "impotriva", 47 de voturi "pentru" si o abtinere, cererea Parlamentului regional al Cataloniei privind organizarea acestui referendum.

Presedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat ca institutiile regionale vor cauta un alt "cadru legal" in scopul organizarii unui referendum pe 9 noiembrie.

"Ei (deputatii spanioli) puteau spune «da», dar nu au vrut. Regret acest fapt, cred ca ei se inseala si timpul le va arata ca am dreptate", a adaugat Mas, citat MEDIAFAX.

"In fine, vointa poporului din Catalonia nu poate fi impiedicata de un vot al deputatilor. Vointa poporului este ferma, majoritara, civica si pasnica, ea va fi exprimata in continuare", a subliniat el.

Cu o populatie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternica identitate culturala si lingvistica, se confrunta in ultimii ani cu o crestere a nationalismului, pe fondul crizei economice si tensiunilor politice.

Mas a anuntat, la 12 decembrie, un acord cu formatiunile politice regionale pentru organizarea unui referendum privind autodeterminarea Cataloniei.

Cele doua intrebari ale referendumului sunt: "Doriti sa existe statul Catalonia?" si, in cazul unui raspuns afirmativ, "Doriti ca acest stat sa fie independent?".

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai indatorate din tara, critica Guvernul central, in special, pentru redistribuirea incorecta a veniturilor si cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscala.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.