Un plan de reformare a Bancii Vaticanului a fost aprobat de Papa Francisc punand astfel capat unui an de speculatii privind o posibila inchidere a institutiei financiare care a pus Biserica Catolica in situatii jenante timp de decenii.

Obiectivul declarat al Bancii Vaticanului, al carei nume formal este Institutul pentru Lucrari Religioase, este de a asigura servicii financiare preotilor, calugarilor si institutiilor caritabile. Banca a fost insa implicata in mai multe scandaluri financiare si tranzactii suspecte cu institutii financiare din Italia.

Cel mai grav scandal a avut loc in 1982, cand Banca Vaticanului a fost implicata in falimentul fraudulos al Banco Ambrosiano, al carei presedinte a fost gasit ulterior spanzurat sub un pod din Londra, scrie MEDIAFAX.

"Institutul pentru Lucrari Religioase va continua sa serveasca cu prudenta si sa asigure servicii financiare specializate pentru Biserica Catolica la nivel global", a informat, luni, Vaticanul, intr-un comunicat care a anuntat aprobarea planului de reformare a bancii.

In ultimul an, Banca Vaticanului a trecut printr-o restructurare de proportii sub conducerea noului presedinte Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri. Von Freyberg a fost numit la conducerea bancii la inceputul anului trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.