Mii de persoane au participat in noaptea de sambata spre duminica la un mars cu torte in orasul L'Aquila, in centrul Italiei, marcand cinci ani de la cutremurul care s-a soldat cu 309 morti.

Ceremonia a inceput sambata catre ora 21.00 GMT (duminica, 0.00, ora Romaniei) cu un mars, organizat de catre diverse comitete ale familiilor victimelor, si s-a incheiat duminica, imediat dupa ora 1.32 GMT (4.32, ora Romaniei), ora la care a avut loc cutremurul in acest oras medieval, scrie presa.

O slujba religioasa, oficiata imediat dupa miezul noptii, si comemorarea s-au incheiat cu tragerea de 309 ori a clopotelor din oras, in memoria victimelor. Diverse ceremonii publice au avut loc, iar orchestra Politiei Nationale italiene urmeaza sa sustina un concert duminica dupa-amiaza, scrie MEDIAFAX.

Orasul medieval L'Aquila si satele vecine au fost afectate pe 6 aprilie 2009 de un cutremur cu magnitudinea de 6,3, care s-a soldat cu 309 morti si a provocat surparea a numeroase cladiri. Reconstructia orasului, evaluata la suma de sapte miliarde de dolari, a inregistrat o intarziere importanta, din cauza problemelor birocratice. Dupa cinci ani de la cutremur, numeroase imobile, in principal in centrul istoric, nelocuit, sunt sustinute in continuare de schele.

"Dupa cutremur, in L'Aquila au fost deplasate 75.000 de persoane, dintre care 46.000 s-au reintors acasa, iar alte 19.000 sunt cazate in mod decent", a declarat vineri primarul orasului, Massimo Cialente.

"Insa, potrivit unui sondaj recent, 78% din populatie spune ca se traieste rau in L'Aquila, iar 63% apreciaza ca situatia s-a inrautatit in comparatie cu anul trecut", a continuat primarul.

"Aceste date sunt in contradictie cu faptul ca doua treimi din populatie s-a intors in case, care sunt de-acum noi si sigure. Acest lucru inseamna ca oamenii se vor simti rau atat timp cat centrul istoric, inima orasului, locul identitatii unei comunitatii, nu va fi reconstruit", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.