Casa Alba a avertizat joi Rusia in legatura cu recurgerea la arma energetica in conflictul cu Ucraina, dupa ce Moscova a anulat ultima reducere acordata Kievului la pretul gazelor naturale livrate acestei tari,

"Pietele sunt cele care ar trebui sa stabileasca pretul gazelor naturale", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, citat de MEDIAFAX.

Rusia a anulat joi ultima reducere de pret acordata Ucrainei pentru livrarea gazelor naturale rusesti, iar pretul a ajuns la 485 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai mari aplicate tarilor europene.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat anularea reducerii de 100 de dolari acordata in 2010 in urma unui acord intre Moscova si Kiev privind prelungirea contractului de inchiriere pentru flota rusa din Marea Neagra a bazei sale istorice de la Sevastopol, in Crimeea.

Avand in vedere ca aceasta peninsula din sudul Ucrainei a fost alipita la Rusia, Moscova considera ca acordul in cauza a devenit caduc.

"O tara nu ar trebui sa recurga la aprovizionare sau la pretul (pentru energie) ca mijloc de presiune, atat in Ucraina, cat si in alta parte", a mai spus Carney.

Miercuri, la Bruxelles, Uniunea Europeana si Statele Unite au denuntat folosirea energiei ca "arma politica sau instrument de agresiune" si au avertizat Rusia in privinta consecintelor economice ale politicii sale privind destabilizarea Ucrainei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.