Autoritatile transnistrene in domeniul apararii au anuntat joi ca au fost efectuate "aplicatii militare" la care au participat tancuri, artilerie si sisteme "reactive", relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.

Potrivit publicatiei, la exercitiile de joi au participat tancuri de tip T-64, lansatoare de grenade, mortiere de calibrul 82 si 102 milimetri, tunuri antiaeriene si au fost efectuate trageri, in cadrul unui scenariu de atac din partea inamicului.

La manevre au participat diverse formatiuni militare, dar si cadeti de la Institutul militar din Transnistria, potrivit aceleiasi surse.

Militari rusi stationati in regiunea separatista moldoveana Transnistria au efectuat manevre la sfarsitul lui martie

Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, si-a exprimat recent ingrijorarea cu privire la faptul ca Transnistria ar putea deveni urmatoarea tinta a presedintelui rus Vladimir Putin, dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat ca suspecteaza Moscova ca vrea sa recurga la tactica utilizata in Crimeea, si anume sa organizeze manevre militare cu scopul de a pregati incursiuni transfrontaliere rapide.

Pe de alta parte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anuntat tot la sfarsitul lui martie, pe site, ca a doborat un avion fara pilot care survola regiunea transnistreana si ca ar fi restabilit inregistrarile video realizate de aparatul de zbor, ajungand la concluzia ca acesta a fost lansat "de pe teritoriul Ucrainei".

Trupe ruse au efectuat anterior manevre in regiunea separatista moldoveana cu scopul de a antrena militarii rusi in vederea unui evetual atac inamic. In cadrul scenariului acestor exercitii. "una dintre principalele sarcini ale trupelor de mentinerea pacii a fost sa asigure apararea civililor in zone de lupta", potrivit unui purtator de cuvant al armatei ruse. Aceste Exercitii au avut loc in contextul in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat anterior ingrijorarea cu privire la o eventuala repetare a scenariului din Crimeea in tara sa si a anuntat ca presedintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, dupa modelul din Crimeea, alipirea la Rusia.

Citeste si:
Tensiuni intre R.Moldova si Rusia
Tensiuni intre R.Moldova si...

Republica Moldova, o tara in care majoritatea populatiei vorbeste limba romana, are in partea de est o zona locuita de minoritati ruse si ucrainene - Transnistria. Aceasta regiune s-a despartit de Chisinau, cu sustinerea Moscovei, in urma unui razboi, in 1992, dupa un an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, insa independenta Transnistriei nu a fost recunoscuta de nicio tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.