Valuri tsunami de 40 de centimetri, precedate de alte doua de 20 si 30 de centimetri, au fost observate joi, la ora locala 07.38 (01.38, ora Romaniei), pe coasta prefecturii Iwate, in nord-estul Japoniei.

Potrivit Agentiei meteorologice a Japoniei, citate de postul de televiziune public NHK, primele valuri tsunami de 20 de centimetri au fost observate la ora locala 06.52 (00.52, ora Romaniei) in portul Kuji, din prefectura Iwate, vizata de alerta emisa miercuri, la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei). Apoi, valuri tsunami de 30 de centimetri au fost observate o jumatate de ora mai tarziu.

Mici valuri tsunami de aceeasi inaltime au fost inregistrate si in alte locuri din nord-estul Japoniei, a precizat agentia, potrivit MEDIAFAX.

Agentia meteorologica a anuntat ca un tsunami va afecta coasta pacifica a Japoniei incepand de joi, la ora locala 05.00 (miercuri, 21.00, ora Romaniei). Serviciul nipon a mentinut alerta privind posibilitatea producerii unui tsunami care ar putea atinge un metru inaltime si a indemnat populatia sa nu se apropie de mare.

In prefectura Iwate, o recomandare de evacuare vizeaza aproximativ 10.000 de locuinte din apropierea marii. Numeroase persoane, inca traumatizate de tsunamiul din 11 martie 2011, soldat cu moartea a peste 18.000 de persoane, au preferat sa-si paraseasca temporar locuintele.

Compania Tokyo Electric Power, care administreaza centrala afectata, a suspendat operatiunile prevazute joi, a anuntat agentia Jiji.

In 1960, un cutremur cu magnitudine de 9,5 produs in Chile a declansat un tsunami de-a lungul Pacificului, soldat cu moartea a peste 140 de persoane in Japonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.