SUA incurajeaza activ China sa faca presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta din urma sa renunte la armele sale nucleare.

China trebuie sa exercite presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta din urma sa renunte la armele sale nucleare daca doreste ca Statele Unite sa-si schimbe tactica militara in regiune, a apreciat marti adjunctul secretarului de Stat pentru Extremul Orient, Daniel Russel, citat de AFP, citat de MEDIAFAX.

Daniel Russel a recunoscut ca Beijingul s-a aratat in ultimul timp nemultumit de eforturile Statele Unite in vederea consolidarii cooperarii in materie de aparare cu aliatii lor japonez si sud-coreean.

"Mijlocul cel mai direct pentru China de a avea un cuvant de spus in aceste desfasurari militare si proiecte de aliante strategice este de a-si folosi influenta asupra Coreei de Nord pentru ca Phenianul sa decida sa se angajeze pe drumul cel bun", a explicat Russel in cursul unei conferinte telefonice organizate de grupul de reflectie Asia Society.

China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord si majoritatea expertilor americani considera ca Beijingul nu vrea sa riste inlaturarea de la putere a regimului lui Kim Jong-un.

Russel a salutat atitudinea Beijingului cu privire la sustinerea in Consiliul de Securitate al ONU a unor rezolutii care inaspresc sanctiunile impotriva Phenianului. De asemenea, China si-a redus volumul exporturilor in Coreea de Nord.

Insa, in opinia adjunctului secretarului de Stat, China ar trebui "sa ia masuri suplimentare pentru a convinge Coreea de Nord ca nu are o alta optiune decat sa respecte obligatiile" internationale si sa puna capat programului sau nuclear.

In pofida unor rezolutii ale Consiliului de Securitate, care ii interzic din 2006 Coreei de Nord sa desfasoare activitati nucleare sau balistice, Phenianul a sfidat comunitatea internationala, efectuand numeroase lansari de rachete cu raza scurta de actiune.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.