Vladimir Putin a promis marti gesturi in favoarea tatarilor din Crimeea, inclusiv reabilitarea ca popor reprimat de regimul lui Iosif Stalin a acestei minoritati musulmane, care si-a exprimat ostilitatea fata de alipirea peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia.

"Voi ordona sa se lucreze la toate aceste probleme", a declarat Putin intr-o intalnire, prezentata la televiziune, cu presedintele Tatarstanului - o republica situata in partea centrala a Rusiei - care i-a transmis aceasta cerere in urma unei vizite in Crimeea.

Putin a promis, de asemenea, "infrastructuri sociale - scoli, gradinite, etc." pentru comunitatea tatara din Crimeea, care numara aproximativ 300.000 de persoane.

Presedintele Tatarstanului, Rustam Minihanov, a cerut anterior un acces la solicitarile comunitatii tatare din Crimeea.

"Ar fi bine daca legea din 1991 (privind "reabilitarea popoarelor reprimate") s-ar putea aplica tatarilor din Crimeea. Aceasta ar fi o sustinere morala importanta a tatarilor din Crimeea", a sugerat Minihanov.

Tatarii din Crimeea au fost deportati in masa in Asia Centrala, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, la fel ca cecenii, din odinul lui Stalin, care-i acuza de colaborare cu germanii.

Ei au fost autorizati abia in anii '80 sa revina in Crimeea. Insa Ucraina nu a adoptat nicio data o lege pentru reabilitarea lor, iar tatarii se confrunta in continuare cu probleme legate de proprietatea asupra pamantului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.