Ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei au indemnat luni Rusia sa "se abtina de la orice noua escaladare" in dosarul ucrainean,

"Rusia are de-acum o mare responsabilitate. Indemnam Rusia sa se abtina de la orice noua escaladare a situatiei din Ucraina", au insistat ministrii de Externe ai celor trei tari, intr-o declaratie comuna.

"Noi pledam cu forta in favoarea unui dialog semnificativ intre Ucraina si Rusia, care constituie o etapa esentiala" pentru detensionarea situatiei, subliniaza Frank-Walter Steinmeier (Germania), Laurent Fabius (Franta) si Radoslaw Sikorski (Polonia).

"Suntem in favoarea unui raspuns comun al Europei la aceasta provocare. Nu vom accepta o politica ce divizeaza Ucraina sau care cauta sa transpuna actiunea intreprinsa in Crimeea in alte parti ale Ucrainei sau in alte tari ale Europei de Est", precizeaza cei trei ministri, citati de MEDIAFAX.

De asemenea, ei si-au exprimat dorinta ca tarile de la granita de est a Uniunii Europene (UE) sa nu fie plasate in situatia de alege intre UE si Rusia. "Parteneriatele sau acordurile bilaterale incheiate de UE cu partenerii sai (din Est) nu sunt indreptate impotriva Rusiei", potrivit declaratiei.

In aceasta privinta, ministrii propun lansarea unor "discutii UE/Rusia cu Ucraina, R.Moldova si Georgia asupra consecintelor pentru cele doua parti ale acordurilor de asociere" intre UE si "partenerii sai din Est".

Potrivit Berlinului, presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis luni cancelarului german, Angela Merkel, ca Rusia isi retrage partial trupele mobilizate de-a lungul granitei cu Ucraina.

Intr-o discutie telefonica, cei doi lideri "au evocat alte posibile masuri pentru stabilizarea situatiei din Ucraina si Transnistria", potrivit unui comunicat al Guvernului german.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a reactionat cu prudenta la vestile din Rusia. "Pare a fi un mic semnal de destindere", a declarat el, la Berlin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.