Primii copaci bioluminiscenti ar putea inlocui iluminatul stradal intr-un viitor apropiat, afirma un cunoscut artist si cercetator olandez.

Astfel, Daan Roosegaarde considera ca viitorul artei si designului va fi marcat de inovatii spectaculoase.

De la sisteme de aspirare uriase care vor fi create pentru a eradica smog-ul si pana la articole vestimentare "inteligente" care devin translucide atunci cand posesorul lor le poarta, acest artist-designer-arhitect olandez a creat o serie de proiecte inovatoare in domeniul esteticii.

Cel mai recent proiect al sau vizeaza inlocuirea iluminatului public cu plante bioluminiscente.

Daan Roosegaarde spera sa foloseasca biomimetismul pentru a transforma copacii plantati in orase in surse de lumina pentru trecatori. Inspirandu-se din capacitatile luminiscente ale unor meduze, ciuperci si licurici, Daan Roosegaarde si cercetatorul Alexander Krichevsky de la State University of New York au initiat deja acest proiect, combinand ADN-ul unor bacterii marine luminiscente cu cloroplastele unor plante de interior.

Plantele stralucitoare in intuneric obtinute astfel la scala mai mica vor putea fi utilizate ulterior ca baza a unui proiect de proportii mai mari - folosirea copacilor din orase pentru a inlocui sistemul de iluminat stradal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.