Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si-a proclamat duminica victoria totala in alegerile municipale din Turcia, in pofida lunilor de critici si scandaluri, si le-a promis imediat tututor inamicilor ca ii va face "sa plateasca".

In seara succesului Partidului Justitie si Dezvoltare (AKP), Erdogan si-a reluat retorica agresiva din campanie si a atacat opozitia, in special "tradatorii" din cadrul organizatiei imamului Fethullah Gülen, pe care il acuza de complot impotriva regimului sau.

"Poporul a dejucat astazi planurile perfide si capcanele imorale (...) cei care au atacat Turcia au fost respinsi", a declarat el in fata miliilor de sustinatori reuniti la cartierul general al AKP din Ankara. "Nu va fi stat in stat, a venit timpul sa ii eliminam", a continuat seful Guvernului in fata multimii care agita drapele ale partidului, transmite MEDIAFAX.

Dupa numararea a 95 la suta din voturile exprimate, candidatii AKP s-au clasat pe primul loc, obtinand 45 la suta din voturi si devansand net principalul concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-stranga), cu 28,5 la suta.

Asa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fara apel ar urma sa il convinga pe Erdogan, in varsta de 60 de ani, sa se prezinte la alegerile prezidentiale din august, disputate pentru prima data prin vot universal direct. Pentru a completa acest triumf, partidul aflat la putere, care a castigat toate alegerile din 2002, a pastrat si controlul celui mai mare oras din tara, Istanbul.

La Ankara, cel de-al doilea mare oras al Turciei, cursa este foarte stransa, CHP revendicand in cursul noptii o diferenta de doar cateva mii de voturi fata de foarte populistul primar AKP, Melih Gökçek, care a candidat pentru un al cincilea mandat. Rezultatele definitive in capitala vor fi cunoscute abia dupa reunumararea voturilor in unele districte.

"Aceste cifre arata ca Erdogan a supravietuit scandalurilor fara prea mari pagube", a comentat pentru AFP politologul Mehmet Akif Okur, de la universitatea Gazi din Ankara. "Alegatorii au crezut ca daca Erdogan va cadea, vor cadea impreuna cu el", a continuat Okur.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Dupa 12 ani aflati la putere la conducerea Turciei, prim-ministrul confirma, cu acest succes, ca ramane personajul cel mai charismatic al tarii, dar si cel mai controversat: aclamat de cei care vad in el un artizan al decolarii economice a tarii, dar considerat de altii un "dictator" islamist. In urma cu un an, in timp ce se afla inca la apogeul puterii sale, "marele om", cum il numesc sustinatorii sai, "sultanul", cum il ironizeaza uneori adversarii, a primit un prim semnal de alarma in iunie 2013, cand milioane de turci i-au cerut demisia in strada.

De peste trei luni, el este afectat din nou de acuzatii de coruptie grave, care vizeaza anturajul sau. Erdogan a contraatacat pentru a-si mobiliza sustinatorii impotriva fostilor sai aliati din cadrul miscarii Gülen, suspectati ca au format un "stat in stat".

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Aceasta lupta fratricida a culminat joi cu difuzarea pe retelele de socializare a rezumatului unei reuniuni in care ministrul de Externe Ahmet Davutoglu si seful serviciilor de informatii discuta despre o intrare in razboi a Turciei impotriva Siriei, fara sa isi ascunda intentiile electorale. Afectat de aceste dezvaluiri, Guvernul a raspuns prin epurari si masuri autoritare, in special blocarea Twitter si YouTube, care i-au adus o avalansa de critici.

In pofida apelurilor la calm reiterate duminica de seful statului, Abdullah Gül, criza politica ce afecteaza tara pare sa continue pana la alegerile prezidentiale, un motiv in plus daca Erdogan decide sa se prezinte. "Acest lucru va infuria liberalii, sustinatorii lui Gülen si opozitia laica", a anticipat Soner Cagaptay, de la Washington Institute, "Erdogan va deveni mai autoritar, iar Turcia se va polariza, cu riscul unor revolte".

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

Liderul nationalistilor in Parlament, Devlet Bahçeli, si-a exprimat aceeasi parere si a apreciat ca scorul obtinut de partidul sau nu ii va permite lui Erdogan sa se spele de suspiciunile de coruptie. "Nimic nu va mai fi ca inainte. Premierul a ales sa inainteze pe cale divizarii" Turciei, a apreciat seful Actiunii nationaliste MHP, care a ontinut 15 la suta din voturi la scrutinul local.

Departe de mizele nationale, rivalitatile locale care marcheaza de obicei alegerile in Turcia au provocat, duminica, moartea a noua persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.