Minoritatea tatara din Crimeea a votat, sambata, in favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia, relateaza agentiile Ukrinform si RIA Novosti.

"Tatarii nu recunosc anexarea regiunii de catre Rusia. Noi am votat in favoarea crearii unei autonomii", a declarat liderul tatarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din orasul Bahcisarai, unde reprezentanti ai acestei comunitati musulmane, formate din aproximativ 300.000 de persoane, s-au adunat sambata pentru a-si decide soarta.

De asemenea, el s-a adresat catre "ONU, Uniunea Europeana, OSCE, popoarele si guvernele altor state, cu rugamintea de a sustine dreptul poporului tatar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tatarilor - Crimeea".

Presedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de asemenea, prezent la reuniunea din Bahcisarai, s-a declarat pregatit sa joace rolul de mediator intre tatarii din Crimeea si autoritatile ruse.

"In acest an se implinesc 70 de ani de la deportatea tatarilor din Crimeea. Din pacate, in decursul acestor 70 de ani situatia tatarilor a ramas neschimbata. Trebuie sa corectam aceasta nedreptate", a afirmat Minnihanov.

El a adaugat ca a avut o intalnire cu presedintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat sa vina la aceasta reuniune si sa faca anumite declaratii.

Tatarii din Crimeea, care reprezinta aproximativ 12 la suta din populatie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat in cea mai mare parte.

Minoritatea tatara nu are incredere in Moscova de cand Iosif Stalin a ordonat deportarea in masa a tatarilor din Crimeea catre Asia Centrala, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand jumatate dintre acestia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis sa se intoarca in Crimea inainte de sfarsitul anilor 1980.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.