Crin Antonescu a vorbit despre prestanta Romaniei in Organizatia Nord-Atlantica de cand este membra.

"In urma cu exact zece ani, pe 29 martie 2004, pe peluza Casei Albe de la Washington avea loc ceremonia festiva de primire a Romaniei ca membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Alaturi de alte sase state din fostul bloc comunist, tara noastra incheia astfel procesul istoric de aderare la NATO, cea mai puternica alianta de securitate creata si pusa in slujba pacii, libertatii si apararii democratiei. Ca presedinte al Partidului National Liberal, as vrea sa multumesc in egala masura tuturor cetatenilor romani, diplomatilor si intregii clase politice pentru efortul comun, depus ani la randul dupa Revolutie, de a transpune in realitate visul numit aderarea Romaniei la NATO", se arata in mesajul cu Crin Antonescu, citat intr-un comunicat remis, sambata, MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, efortul pentru intrarea in NATO, precum cel de integrare in Uniunea Europeana, "ne-a unit extraordinar ca natiune, ne-a ajutat sa ne modernizam rapid tara si ne-a transformat intr-un stat democratic, stabil, sigur pentru investitii si increzator in viitor".

"Aceleasi multumiri le merita cu prisosinta Armata Romana pentru interoperabilitatea realizata cu structurile NATO. Prin profesionalismul, curajul si sacrificiul militarilor nostri am devenit nu doar beneficiari, ci si furnizori respectati de securitate, participand la misiuni externe extrem de dificile alaturi de aliatii nostri, precum cele din Irak sau Afganistan. Dincolo de momentul aniversar, as vrea sa subliniez ca momentul aderarii din 2004 inseamna astazi pentru Romania nu doar un reper important in istoria recenta ci si cea mai puternica garantie ca istoria noastra insasi, tragica si plina de suferinte, inceputa cu forta acum 70 de ani si derulata timp de jumatate de secol, nu se mai poate repeta", afirma Crin Antonescu.

El adauga ca, "mai mult ca niciodata in acesti ultimi zece ani, evenimentele politico-militare de ultima ora din imediata vecinatate ne arata cat de important este pentru securitatea nationala faptul ca Romania este membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice".

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

"Probabil ca fara acest statut ne-am fi aflat astazi intr-o zona-tampon situata intre Est si Vest, cu un risc ridicat de turbulente venite din exterior si un viitor nesigur. Romania este acum protejata de Aliati si, la randul sau, in acesti ultimi ani, Romania si-a dovedit permanent capacitatea si determinarea de a fi alaturi de Statele Unite si de ceilalti parteneri occidentali din NATO in demersurile de a aduce sau a pastra pacea, libertatea, securitatea si democratia oriunde aceste valori fundamentale sunt puse in pericol. Cred ca cel mai important lucru care se poate spune despre Romania, dupa zece ani de la primirea in NATO, este ca am confirmat, in fiecare zi, ca decizia din 2004 a Statelor Unite si a partenerilor europeni din Alianta a fost una justa si vizionara. Prin aderarea noastra la NATO, Alianta a castigat un prieten si un partener geostrategic puternic, iar Romania s-a intors demn in familia democratica din care a smuls-o o istorie profund nedreapta" , se mai arata in mesajul lui Antonescu.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.