Barack Obama vrea o reformare a programului de supraveghere al NSA, pentru a pune capat colectarii datelor telefonice americane de catre stat,

Presedintele american a fixat pentru vineri termenul limita pentru gasirea unei solutii care ar permite NSA sa supravegheze numerosi suspecti in conformitate cu necesitatea de a respecta libertatile constitutionale ale americanilor si de a minimiza riscurile intruziunii in viata privata.

Aceasta reforma "va garanta faptul ca statul nu detine astfel de metadate", a explicat Obama, citat de MEDIAFAX la Haga. "Cred ca (reforma) ne va permite sa luam masurile necesare pentru a raspunde unor pericole de atentate teroriste, dar sa o facem intr-un mod care va lua in considerare ingrijorarile" populatiei, a adaugat el.

De asemenea, aceste schimbari ar putea sa includa o durata foarte redusa de pastrare a informatiilor de catre NSA. In prezent, NSA poate sa pastreze informatiile timp de cinci ani.

Necesitatea de a reforma procedurile NSA a aparut in urma unui scandal global, provocat de publicarea unor documente furnizate de catre fostul consultant NSA Edward Snowden, privind amploarea programelor americane de spionaj.

"Este vorba de un punct de cotitura", a apreciat Snowden intr-un comunicat. "De fapt, presedintele Obama a confirmat astfel ca aceste programe de supraveghere in masa, secrete si protejate mai mult din reflex decat dintr-un motiv anume, nu erau atat de necesare si meritau sa fie terminate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.